Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας η 18η Ιουνίου και το Ινστιτούτο Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχε στους εορτασμούς διοργανώνοντας ένα διαδραστικό εργαστήρι. Καθιερώθηκε για να μας υπενθυμίζει κάθε χρόνο την ανάγκη για σωστή διαχείριση των τροφίμων, την υγιεινή διατροφή, την βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και την διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Ο chef παραδοσιακής γαστρονομίας Κώστας Κατσαντώνης έβαλε την αστείρευτη δημιουργικότητα του και το ταλέντο του, ώστε με ένα μαγειρικό παιχνίδι να μας θυμίσει ότι η πρόσβαση σε φαγητό δεν είναι δεδομένο για όλους.
Κάνοντας μοναδικούς συνδυασμούς λαχανικών της εποχής, θρεπτικών τροφίμων και φρεσκοψημμένων αρτοποιημάτων από τους φούρνους Κουκουμέρια, μας έδειξε εύκολα πως με λίγα υλικά μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχα γεύματα. Ο κόσμος που βρέθηκε στον υπέροχο χώρο του καφέ στο Ινστιτούτο Γκαίτε, πειραματίστηκε δοκιμάζοντας διαφορετικούς συνδυασμούς υλικών για να συνθέσει μία σαλάτα ή ένα σάντουιτς.
Ο κ. Κατσαντώνης, ως ο εικαστικός διευθυντής γεύσης στην εταιρεία Αργοφαγείο, υπογράμμισε την σημασία του σεβασμού προς την πρώτη ύλη και την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, όταν είναι στην εποχή τους και μοιράστηκε μαζί μας μερικές από συνταγές της πόλης και όχι μόνο.
Βρασμένες φακές και κους κους, σχίνος, παξιμάδια χαρουπιού, ντοματίνια, αγγούρι, φρέσκο κρεμμύδι και μαϊντανός, κολοκυθάκι Λήμνου, τουλουμοτύρι Γρεβενών, αποξηραμένη ντομάτα και ντοματοκεφτέδες, κουλούρια Θεσσαλονίκης και ατομικά ψωμάκια ήταν μόνο μερικά από τα υλικά που ήταν στο τραπέζι μας και συνδυάστηκαν με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους.
Οι συνδυασμοί που προέκυψαν είχαν την γεύση και τα αρώματα της μεσογειακής κουζίνας που βασίζεται στην εποχικότητα, την εντοπιότητα, τη διατροφική αξία και την αισθητική του σεφ Γιάννη Κατσαντώνη.
Το εργαστήρι πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά καθώς η πρώτη έκδοση του εργαστηρίου, κατά τη διάρκεια της Thessaloniki Design Week, ήταν sold out.
Διαβάστε ακόμη:
Η απόλυτα βιώσιμη συσκευασία φτιάχνεται από φύλλα καρύδας και μπανάνας