Τιμή και δόξα στη μοναστηριακή μαγειρική του Γέροντα Επιφάνιου

Μια γιορτή στη γεύση και το μεγαλείο της μοναστηριακής κουζίνας, στήθηκε για πρώτη φορά στον ιστορικό χώρο της Μονής Ζυγού, μόλις 40μ από την οριογραμμή του Αγίου Όρους.

Ήταν μια βραδιά κάτω από τα αστέρια αφιερωμένη στη μνήμη του Γέροντα Επιφάνιου του Μυλοποταμινού, του αρχιµάγειρα του Αγίου Όρους, στα πλαίσια του κορυφαίου γαστρονομικού γεγονότος της ανατολικής Χαλκιδικής ΚOYZINA.

Τα τραπέζια στήθηκαν στο περιβάλλοντα χώρο και τα καζάνια πήραν φωτιά για να ετοιμάσουν τις συνταγές, που ο Γέροντας είχε μαγειρέψει και αναδείξει σε όλον τον κόσμο.

Κορυφαίοι μάγειρες με επικεφαλής τον chef Σωτήρη Ευαγγέλου, και σε συνεργασία με το σύνολο των ντόπιων συνεργάστηκαν για αυτό το μενού ωδή στην αθωνική γεύση και γαστρονομία.

Όλα αυτά, με μία βαθιά υπόκλιση και επίκληση στην αγιορείτικη διατροφή, όπως αυτή έγινε γνωστή σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Το μενού

Για πρώτο πιάτο σερβιρίστηκε μία αγιορείτικη τριλογία με φάβα, ρεβυθοκεφτέδες, ψαροκεφτέδες και ταραμοκεφτέδες.

Ακολούθησε γιουβετσάκι με χταπόδι και στη συνέχεια ο περίφημος νταβάς, με ροφό λεμονάτο και λευκή σάλτσα, και λαχανικά.

Το επιδόρπιο ήταν σιμιγδαλένιος χαλβάς με πετιμέζι, αμύγδαλα και σταφύλια.

Όλα τα πιάτα συνοδεύτηκαν από Λευκό και Ροζέ της ετικέτας Μυλοπόταμος, που παρήγαγε και προώθησε εκτός Αγίου Όρους ο Γέροντας Επιφάνιος.

Τι είναι αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστή την μοναστηριακή κουζίνα;

Η αγιορείτικη κουζίνα είναι μοναδική σε όλον τον κόσμο και ξεχωρίζει για πολλούς λόγους. Η μαγειρική του Γέροντα Επιφάνειου, δίδαξε σε όλον τον κόσμο πώς η διατροφή των μοναχών είναι το καλύτερο είδος διατροφής.

Βασικοί πυλώνες αυτού του μοντέλου είναι ότι οι μοναχοί δεν τρώνε κρέας, αλλά λαχανικά, φρούτα, αρωματικά, όσπρια, ψάρια και θαλασσινά. Ο τρόπος μαγειρέματος είναι πολύ απλός και ταυτόχρονα ξεχωριστός: φωτιά από ξύλα, νταβάδες, αγνά βιολογικά υλικά από τους κήπους και τις πλαγιές του ιερού βουνού. Καταναλώνουν μικρές ποσότητες φαγητού και σε συγκεκριμένα γεύματα μέσα στη μέρα.

Το κλειδί της μοναδικότητας είναι στα υλικά και στον τρόπο παρασκευής:

Ψάρια & Θαλασσινά του Αγίου Όρους, που φημίζονται για την νοστιμιά τους

Λαχανικά & Χόρτα, από τα μποστάνια των μοναχών

Μυρωδικά, Λάδι  & Οίνος, από τις βιολογικές καλλιέργειες του Αγίου Όρους

Χαλβαδένια επιδόρπια, που είναι το επίσημο γλυκό- καλωσόρισμα των επισκεπτών του Αγίου Όρους

Αγάπη, κατά την προετοιμασία του φαγητού, χωρίς μαγειρικά τερτίπια και περίπλοκες τεχνικές.

Διαβάστε ακόμη:

Πολλοί προωθούν την τοπική γαστρονομία. Ελάχιστοι όπως ο Δήμος Αριστοτέλη

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Κτήμα Αρβανιτίδη: Πώς το κρασί ταιριάζει θαυμάσια και με σοκολάτα

Next Article

Ρεκόρ στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας. Ποιο είναι το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας;

Related Posts