Κτήμα Αρβανιτίδη: Πώς το κρασί ταιριάζει θαυμάσια και με σοκολάτα

Αν σου έλεγα, ένα ανοιξιάτικο πρωί για μία αναπάντεχη γευστική δοκιμή κρασιού, τι θα έβαζες με το μυαλό σου, ότι θα δοκιμάσουμε; Τυριά, αλλαντικά, κρεατικά, θαλασσινά; Θα πήγαινε σε κάτι πιο πρωτότυπο το μυαλό σου;

Ευτυχώς στην οικογένεια Αρβανιτίδη, τον γεωπόνο Θανάση Αρβανιτίδη και τον αδελφό του Γιώργο, αλλά και τη μαμά, που άνοιξε το σπίτι της για όλους εμάς, βρέθηκε μία καλύτερη ιδέα για wine pairing.

Ήταν το διήμερο 27 – 28 Μαΐου και οι «Ανοιχτές πόρτες 2023», που οινοποιεία σε όλη την Ελλάδα, καλούν φίλους του κρασιού, να γνωρίσουν από κοντά τη μυσταγωγία του κρασιού.

Αυτή η συγκυρία, ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία, για μία πρωτότυπη εκδρομή, από αυτές που εκατοντάδες χιλιάδες οινόφιλοι σε όλον τον κόσμο κυνηγού ώστε να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες και να χτίσουν όμορφες αναμνήσεις με τους δικούς τους ανθρώπους.

Στο Κτήμα Αρβανιτίδη στον Ασκό Θεσσαλονίκης

Για τη δική μας πρώτη εκδρομή της φετινή διοργάνωσης «Ανοιχτές πόρτες 2023», επιλέξαμε τον Κτήμα Αρβανιτίδη στον Ασκό Θεσσαλονίκης. Είχαμε ακούσει πολλά για τη μαλαγουζιά, που βρήκε το «σπίτι» της στον Ασκό και ανυπομονούσαμε για το φετινό κάλεσμα, με special guest pastry chef Αλέξανδρου Αλεξίου

Μία ηλιόλουστη – ευτυχώς – μέρα του Μαΐου, και με τη βοήθεια των ειδικών του Κτήματος και του pastry chef καταρρίψαμε τον μύθο ότι η σοκολάτα και γενικότερα τα επιδόρπια ταιριάζουν αποκλειστικά και μόνο με γλυκά κρασιά.

Το μεγάλο τραπέζι της γευστικής μάχης σοκολάτας – κρασιού στήθηκε στον ολάνθιστο κήπο, μπροστά από το boutique Οινοποιείο Αρβανιτίδη, όπου βρίσκεται και το σπίτι της οικογένειας.

Μετά την περιήγηση στο οινοποιείο και την εξοικείωση των παρευρισκομένων με το χώρο και τα κρασιά του Κτήματος, ακολούθησε η γευσιγνωσία.

Κάθε φορά κάνουμε κάποιο γευστικό παιχνίδι, εξήγησε η χημικός, οινολόγος, συγγραφέας & δημοσιογράφος Μαρία Νέτσικα. Υπογράμμισε πως αν και πρόκειται για ένα δύσκολο υλικό, η σοκολάτα που είναι εξαιρετικής ποιότητας, μπορεί να προσφέρει μοναδική γευστική εμπειρία σε όποιον την συνδυάσει με κρασί.

Κατά γενικό κανόνα, συνδυάστε λευκά κρασιά με μια ελαφρύτερη σοκολάτα, όπως λευκή ή σοκολάτα γάλακτος, αξιοποιώντας τα γευστικά τους προφίλ. Το κόκκινο κρασί ταιριάζει καλύτερα με τη μαύρη σοκολάτα. Το κλειδί για να συνδυάσετε κρασί και σοκολάτα είναι να προσδιορίσετε ποιο γευστικό προφίλ του κρασιού θέλετε να εκμεταλλευτείτε, εξήγησε μεταξύ άλλων ο κ. Αλεξίου.

Στο πιάτο δίπλα από τα ποτήρια κρασιού με λευκά, ροζέ και ερυθρά κρασιά του Κτήματος, πέντε διαφορετικές σοκολάτες Valrhona (ivoire, dulcey, comuntu, manjari, caraibe).

Bites από την πολύ καλής ποιότητας σοκολάτα Valrhona και ποτήρια από τις ετικέτες του Κτήματος

Η δοκιμή ξεκίνησε κλιμακωτά από τις πιο ελαφριές σε περιεκτικότητα σε κακάο σοκολάτες μέχρι τις πιο πλούσιες. Δοκιμάσαμε 7 από τις 8 ετικέτες του Κτήματος και σχεδόν όσοι ήμασταν παρόντες, συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε ως προς τα παντρέματα. Οι διοργανωτές έκαναν προτάσεις για τους συνδυασμούς, αλλά εμείς δοκιμάσαμε όλα τα κρασιά με όλες τις σοκολάτες και βρήκαμε τα δικά μας αγαπημένα.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει μεγάλος γευστικός πλούτος, ποικιλία και δυνατότητες για τα ελληνικά κρασιά, που μπορούν να συνδυαστούν με πολλά υλικά και παρασκευές και να δημιουργήσουν ενδιαφέροντες γευστικούς συνδυασμούς. Συχνά, όταν πρόκειται για γλυκές παρασκευές, αναρωτιέται κανείς με τί κρασί ταιριάζει το γλυκό ή με τι ταιριάζει το μοσχάτο.

«Σοκολάτα & κρασί»:

Valrhona Dulcey 32%

Απαλή και κρεμώδης η Dulcey έχει βελούδινη υφή και ζεστό, ξανθό χρώμα. Το πρώτο δάγκωμα καταλαβαίνεις νότες είναι βουτύρου όχι πολύ γλυκό. Επίγευση από αλατισμένη καραμέλα και η βουτυρένια της υφή ταίριαξε με το Chardonnay φρέσκου χαρακτήρα. Χυμώδες και εκφραστικό, φρουτώδες με δροσερή οξύτητα.

Valrhona  Ivoire 35%

Αυτή η ελαφρώς γλυκιά αλλά λευκή σοκολάτα με λεπτές γεύσεις ζεστού γάλακτος και βανίλιας είναι πολύ καλή για να μαγειρευτεί με χίλιους τρόπους από μους και γκανάς, μέχρι περίπλοκα γλυκά ή και παγωτά, βρήκε ταίρι στο Ασύρτικο. Δοκιμάσαμε τη βόρεια εκδοχή της εκλεκτής ελληνικής ποικιλίας Ασύρτικο που δίνει φρέσκα εσπεριδοειδή και χορταστικό στόμα που υποστηρίζεται από δροσιστική οξύτητα. Απολαύστε το με πιάτα της μεσογειακής κουζίνας.

Valrhona Manjari 64%

Φτάνοντας στις κουβερτούρες, ανοίξαμε τη δοκιμή με την Manjari 64% ColorDark. Μαύρη σοκολάτα μονής προέλευσης παρασκευάζεται από σπάνιους κόκκους κακάο από τη Μαδαγασκάρη, δίνοντάς της ένα φρέσκο, όξινο, αιχμηρό μπουκέτο με νότες κόκκινων φρούτων. Εμείς σπάσαμε ένα μικρό κομμάτι της και ήπιαμε μία γουλιά από το new age Rosé Ξινόμαυρο του Κτήματος. Διαθέτει ένα πραγματικά ορεκτικό ροζέ χρώμα, πικάντικο άρωμα κόκκινων φρούτων του δάσους, δροσιστική οξύτητα και μακριά επίγευση.

Valrhona  Caraibe 66%

Σκούρο χαρμάνι ισορροπημένο και καβουρδισμένο η Caraibe από 66% κακάο από τους καλύτερους κόκκους από μικρές φυτείες στα νησιά της Καραϊβικής. Αρωματική με μακρύ τελείωμα, φρουτώδης και μόλις γλυκιά γεύση αποκαλύπτει τις λεπτές γεύσεις των αμυγδάλων και του καφέ με ένα οπιοειδές τελείωμα. Ήταν μία πολύ ωραία παρέα για το Ερυθρό Cabernet Sauvignon – Merlot. Αυτό το updated χαρμάνι, χαρίζει απλόχερα  μαύρο φρούτο και πολυπλοκότητα. Οι τανίνες του είναι λεπτές και καλή δομή υποστηρίζουν τον χαρακτήρα που προσδίδει η χαρισματική ημιορεινή περιοχή.

Valrhona  Komuntu 80%

Κλείσαμε με Komuntu, η οποία δημιουργήθηκε για να γιορτάσει τα 100 χρόνια της εταιρίας Valrhona. Αφηγείται την ιστορία όλων των ανθρώπων που έχουμε γνωρίσει σε όλο τον κόσμο. Έτσι, το χαρμάνι του κακάο του έχει έναν μοναδικό αρωματικό χαρακτήρα. Επειδή η Komuntu είναι η φυσική ενσάρκωση της δέσμευσής μας για έναν δίκαιο, βιώσιμο τομέα σοκολάτας και δημιουργική, υπεύθυνη γαστρονομία, κατά τη διάρκεια της 100ης επετείου μας. Γευστικά ταιριάζει με κόκκινα φρούτα και για αυτό το σαρκώδες και μοντέρνο Merlot του Κτήματος ήταν ένα πολύ ευχάριστο φινάλε σε αυτήν τη γευστική μας διαδρομή.

Λίγα λόγια για το Κτήμα Αρβανιτίδη

Το Κτήμα Αρβανιτίδη βρίσκεται στον Ασκό Θεσσαλονίκης, ένα μικρό, ήσυχο χωριό σε υψόμετρο 500 μέτρων στην ανατολική πλαγιά του όρους Βερτίσκος. Σ’ αυτή την όμορφη ημιορεινή περιοχή, στη θέση ενός παλιού αμπελιού της οικογένειας Αρβανιτίδη, δημιουργήθηκε το 1999, από τον γεωπόνο Θανάση Αρβανιτίδη και τον αδελφό του Γιώργο, ένας νέος σύγχρονος αμπελώνας και το Κτήμα Αρβανιτίδη. Συνδυάζοντας τη βαθιά αγάπη για το αμπέλι με τη γνώση και τη χρήση νέων, καινοτόμων τεχνικών οινοποίησης, το Κτήμα Αρβανιτίδη παράγει κρασιά που αντικατοπτρίζουν τις δυνατότητες των ελληνικών ποικιλιών και τον απόλυτο εγκλιματισμό των διεθνών στο terroir της περιοχή.

Πώς θα φτάσετε:

Το Κτήμα Αρβανιτίδη βρίσκεται στον Ασκό Θεσσαλονίκης, 40 μόλις λεπτά (50 χλμ.) από τη Θεσσαλονίκη.Βρίσκεται στην είσοδο του Ασκού.

Διαβάστε ακόμη:

Δραμοινογνωσία 2023: Θα γίνει και φέτος χαμός

***Τα προϊόντα και οι προτάσεις αγοράς είναι επιλογές των συντακτών του Foodstory χωρίς εμπορικό σκοπό ή διαφημιστικό έσοδο.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

3ο Thessaloniki Design Week: Όλο το πρόγραμμα

Next Article

Τιμή και δόξα στη μοναστηριακή μαγειρική του Γέροντα Επιφάνιου

Related Posts