3ο Thessaloniki Design Week: Όλο το πρόγραμμα

Στην τρίτη του χρονιά βρίσκεται φέτος το Thessaloniki Design Week, το οποίο θα ανοίξει την Τρίτη 6 Ιουνίου και λήξει την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της Πολιτιστικής ΑμΚΕ Philartia, σε συνεργασία με τον Δήμο  Θεσσαλονίκης και με πλήθος άλλων, δημόσιων και ιδιωτικών, φορέων, οργανισμών, ομάδων.

Ο βασικός κορμός του προγράμματος θα φιλοξενηθεί σε εγκαταστάσεις και  υποδομές στην Προβλήτα Α στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ κομβικά σημεία του αστικού ιστού θα  υποδεχθούν δράσεις-δορυφόρους της διοργάνωσης.  

Μέσα από τέσσερις θεματικές ενότητες, το ThessDW2023 θα δώσει -τόσο στο ειδικό όσο και στο  ευρύ κοινό- την αφετηρία και την αφορμή για τη συζήτηση, τον διάλογο, τον προβληματισμό, την  ενημέρωση και τη διαβούλευση σε μία πληθώρα επιμέρους ζητημάτων. Πιο συγκεκριμένα, νέες ιδέες  και συνεργασίες θα αναδειχθούν κάτω από τις εξής ενότητες: 

  • Σχεδιάζοντας το εστιατόριο του μέλλοντος 
  • Έξυπνα και καινοτόμα Food Concepts 
  • Επιστροφή στις ρίζες 
  • Θεσσαλονίκη Δημιουργική Πόλη Γαστρονομίας 

Η ίδρυση του πρώτου Innovative Design Clusterτο 2020, η ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο των Δημιουργικών Πόλεων της Unesco στο πεδίο της Γαστρονομίας το 2021 και η πρόσφατη είσοδος του Thessaloniki Design Week στο  παγκόσμιο δίκτυο των World Design Weeks, που απαριθμεί περισσότερες από 40 ανάλογες  διοργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο είναι τα αποτελέσματα της συστηματικής εφαρμογής μιας  στρατηγικής που βάζει τις δημιουργικές κοινότητες της πόλης στο επίκεντρο ανάπτυξης της  Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 3ου Thessaloniki Design Week

Thessaloniki Design Week Awards 

Κατηγορία: Awards 

Διοργανωτής: Philartia/Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος 

Χώρος διεξαγωγής: Αποθήκη Δ – Λιμάνι Θεσσαλονίκης Ημερομηνία: 9/6/23, 20.30 

Περιγραφή: Έχοντας ως επίκεντρο τη σχέση του design με τη γαστρονομία, το Thessaloniki Design Week σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία, στο πλαίσιο των Mataora Awards απονέμει βραβεία design μετά την ολοκλήρωση διεθνούς διαγωνισμού στις κατηγορίες: 

  1. Σχεδιάζοντας το εστιατόριο του μέλλοντος 
  2. Έξυπνα και καινοτόμα food concepts 

Open Calls’ Exhibition 

Κατηγορία: Exhibitions 

Διοργανωτής: Philartia/Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος 

Χώρος διεξαγωγής: Αποθήκη Δ – Λιμάνι Θεσσαλονίκης Ημερομηνία: Καθ’ όλη τη διάρκεια του Thess DW 

Περιγραφή: Πρόκειται για την παρουσίαση των σχεδιαστικών προτάσεων των διαγωνιζομένων, που έλαβαν μέρος στο διεθνή διαγωνισμό της φετινής διοργάνωσης. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν σε αφίσες επιλεγμένες προτάσεις, οι οποίες αποτυπώνουν τις ποικίλες ιδέες και φιλοσοφίες των σχεδιαστών για το εστιατόριο του μέλλοντος και για έξυπνα, καινοτόμα food concepts. 

ThessDW Conference 

Σχεδιάζοντας το εστιατόριο του Μέλλοντος 

Thessaloniki City of Gastronomy 

Κατηγορία: Conferences & Discussions 

Διοργανωτής: Philartia/Δήμος Θεσσαλονίκης 

Επιμέλεια Προγράμματος: Δημήτρης Αντωνόπουλος Χώρος διεξαγωγής: Αποθήκη Δ – Λιμάνι Θεσσαλονίκης Ημερομηνία: 8 – 9/6/23, 17.30 – 20.30 

Περιγραφή: Με γνώμονα τη φετινή θεματική του Thessaloniki Design Week, το κεντρικό συνέδριό του θα καλύψει ζητήματα που διέπουν την καινοτομία και τα ηθικά διλλήματα στο σχεδιασμό ενός εστιατορίου. 

Καλεσμένοι Ομιλητές: 

*Luca MATTIOLI. O Executive Chef του καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο το 2019, του 3άστερου «Mirazur» στη Menton της Κυανής Ακτής, ήταν επικεφαλής της προσπάθειας για το πρώτο στον κόσμο 100% plastic free εστιατόριο. 

*Dan BARBER: Ο σεφ του «Blue Hill at Stone Barns» (αστέριMichelin και μέσα σταWorld’s 50 Best Restaurants) έχει ένα υποδειγματικό farm – to – table εστιατόριο λίγο έξω από τη Ν. Υόρκη, και είναι πρωτοπόρος στη μείωση του food waste. (Virtual Presentation) 

*Γιώργος ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑΣ – Θάνος ΦΕΣΚΟΣ (Delta Restaurant): Από τους πρωτοπόρους της farm – to – table και της no food waste γαστρονομικής νοοτροπίας στην Ελλάδα, οι βραβευμένοι με 2 αστέρια Michelin chefs του Delta. 

*Ignacio DE JUAN CREIX /PLAT INSTITUTE: Ο επικεφαλής του RnD και συνιδρυτής του μοναδικού Plat Institute of Augmented Gastronomy στη Βαρκελώνη που συνεργάζεται μεταξύ άλλων με πρωτοποριακά κορυφαία εστιατόρια θα παρουσιάσει πρωτοπόρα concept για το χώρο της γαστρονομίας

*Θάνος ΖΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ιδρυτής του Art & Design Studio CTRZAK με έδρα το Μιλάνο, παρουσιάζει το concept της δημιουργίας του sui generis, βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο εστιατορίου – δενδρόσπιτου «Treehouse», στο Ekies All Senses Resort στη Βουρβουρού. 

*Στέλιος ΚΟΗΣ: Ο διάσημος αρχιτέκτονας παρουσιάζει τις εξαιρετικές ιδέες που κρύβονται πίσω από τον σχεδιασμό του μοναδικού «Delta Restaurant»με 2 αστέρια Michelin στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φαληρικό Δέλτα. 

Design Gems: the Food Edition 

Κατηγορία: Events 

Διοργανωτής: Philartia 

Χώρος διεξαγωγής: Σε διάφορα σημεία της πόλης 

Ημερομηνία: 7-9/6/23 

Περιγραφή: Εστιατόρια, καφέ, ζαχαροπλαστεία, καντίνες και κάθε τύπου δομή εστίασης, αλλά και δημιουργικοί χώροι που ταυτίζονται με το σχεδιασμό, την έρευνα, τη δημιουργία και τη γαστρονομία οι οποίοι είναι συνυφασμένοι με την υψηλή αισθητική του design και της αρχιτεκτονικής, έχουν επιλεχθεί από την ομάδα του TDW, με σκοπό να ανοίξουν τις πόρτες τους στο ευρύ κοινό και να παρουσιάσουν το έργο τους. 

Cooking a smart local food concept 

Κατηγορία: Workshops 

Διοργανωτής: American Farm School 

Χώρος διεξαγωγής: 

Ημερομηνία: 10/6/23, 10.00 – 13.00 

Περιγραφή: Μια δράση διασύνδεσης τοπικών προϊόντων με την τουριστική αγορά και τα ξενοδοχεία με σκοπό την αποτελεσματική προβολή τους στις διεθνείς αγορές.

Packaging: 10 Χρόνια ΕΒΓΕ 

Κατηγορία: Exhibitions 

Διοργανωτής: Philartia 

Χώρος διεξαγωγής: Αγορά Μοδιάνο 

Ημερομηνία: Καθ’ όλη τη διάρκεια του Thess DW 

Περιγραφή: Τα Eλληνικά βραβεία σχεδιασμού Γραφιστικής και Εικονογράφησης συμπράττουν με το Thessaloniki Design Week με μια αναδρομή 10 ετών, παρουσιάζοντας τις βραβευμένες συμμετοχές των ΕΒΓΕ στις κατηγορίες τρόφιμου και θα θυμηθούμε ξανά ποια γραφεία κέρδισαν το ΜΕΓΑ ΕΒΓΕ, ποιοι σχεδίασαν τα αγαπημένα μας μπουκάλια λαδιού και κρασιού, ποια έργα οπτικής επικοινωνίας βρίσκονται ακόμα δυναμικά στο τραπέζι μας. 

FoodPrint – The Mediterranean Diet Revisited 

Κατηγορία: Exhibitions 

Διοργανωτής: Goethe Institut/Anemon Productions/ Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς & Σύγχρονου Πολιτισμού ΥΠΠΟΑ Χώρος διεξαγωγής: Βρεφονηπιακός σταθμός – Λιμάνι Θεσσαλονίκης 

Ημερομηνία: Καθ’ όλη τη διάρκεια του Thess DW 

Περιγραφή: Η έκθεση Foodprint διερευνά γιατί η Μεσογειακή Διατροφή έχει σημασία για τη ζωή μας σήμερα, συνδέοντας Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Κύπρο και Κροατία μέσω του έργου πέντε ευρωπαίων φωτογράφων, που ζωντανεύουν έναν πανάρχαιο τρόπο ζωής. Οι εικόνες επιδιώκουν να εμπνεύσουν μια αλλαγή και να ενθαρρύνουν το κοινό να συνδεθεί με το παρελθόν της περιοχής, η οποία αν και σημαδεύτηκε από τη φτώχεια και την πείνα, δημιούργησε τις πιο υγιεινές και βιώσιμες διατροφές στον κόσμο. Καταγράφοντας δραματικά αντίθετες εικόνες, από απομονωμένα ψαροχώρια μέχρι ορεινά χωριουδάκια και σύγχρονες σχολές μαγειρικής, οι δημιουργοί διερεύνησαν ποικίλα θέματα όπως η βιωσιμότητα, η ταυτότητα, η οικογένεια, η κοινότητα, η μαγειρική, η γεωργία, η υγεία και η δημιουργικότητα.

Γαστρονομικά Ταξίδια: Εξερευνώντας την ταυτότητα μέσω της σχέσης φαγητού και ντοκιμαντέρ 

Κατηγορία: Screenings 

Διοργανωτής: Anemon Productions/ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χώρος διεξαγωγής: Ολύμπιον 

Ημερομηνία: 7/6/23, 19.30 – 23.30 

Περιγραφή: Μια σειρά προβολών, που διερευνά τη σχέση μεταξύ φαγητού και ταυτότητας ως παράλληλη εκδήλωση του διεθνούς cross media project Foodprint. 

Πρόγραμμα Προβολών 

19:30 – 19:45 | Tale of X Cities 

Προβολές ταινιών μικρού μήκους από τους συμμετέχοντες του προγράμματος A Tale of X Cities 

19:45 – 21:00 | Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες, σκηνοθ. Μαριάννα Οικονόμου (2019), 72” Με χιούμορ και πρωτοτυπία, δύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες ενός Θεσσαλικού χωριού αναμετριούνται με την παγκόσμια αγορά, με όπλο μια ντομάτα. Βραβείο Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης, 2019. 

21:00 – 21:20 | Q&A με συντελεστές του προγράμματος 

21:30 – 22:50 | Ο περιπλανώμενος σεφ (The Wandering Chef) , σκηνοθ. Park Hye-ryoung (2020), 82” Ο διάσημος σεφ Jiho Im πιστεύει ότι η Μητέρα–Φύση βρίσκεται στην καρδιά της μαγειρικής και περιπλανιέται σε όλη την Κορέα σε αναζήτηση πρώτων υλών. Η ταινία τον συναντά καθώς αναλαμβάνει τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του: να δημιουργήσει μέσα σε μόλις 24 ώρες 108 νέα πιάτα –σημαδιακός αριθμός για τους Βουδιστές– ως φόρο τιμής στη θετή του μητέρα.

Σπόροι της Μεσογείου: Ένα εργαστήριο για όλη την οικογένεια για τον εορτασμό των παραδοσιακών σπόρων Κατηγορία: Workshop 

Χώρος διεξαγωγής: Βρεφονηπιακό Σταθμός, Λιμάνι Θεσσαλονίκης Ημερομηνία: 10/6/23, 17.00-19.00 

Περιγραφή: Το Foodprint και ο οργανισμός Πελίτι, ενώνουν δυνάμεις για να διοργανώσουν ένα εργαστήριο για όλη την οικογένεια. Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει θεατρικά παιχνίδια και δραστηριότητες με επίκεντρο τη βλάστηση, το φύτρωμα και τη συλλογή σπόρων. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν για την αξία των παραδοσιακών σπόρων και θα ευχαριστήσουν το έδαφος, το νερό, τα ζώα και τους σπόρους που κάνουν δυνατή την τροφή μας. 

2o Foodhack MeetUp 

Κατηγορία: Networking 

Διοργανωτής: FoodHack Thessaloniki chapter 

Χώρος διεξαγωγής: Αποθήκη Δ – Λιμάνι Θεσσαλονίκης Ημερομηνία: 6/6/23, 18.00 – 20.00 

Περιγραφή: Τα Foodhack ΜeetUps, που πραγματοποιούνται σε πολλές χώρες στον κόσμο, είναι το σημείο συνάντησης και δικτύωσης μεταξύ επιχειρηματιών, ερευνητών, startups, επίδοξων φοιτητών και innovators του χώρου της αγροδιατροφής. Ο σκοπός τους είναι να προάγουν τις συνέργειες μεταξύ των παρευρισκόμενων, να αναδείξουν τις ιστορίες των πρωταγωνιστών του οικοσυστήματος και να δώσουν το κίνητρο σε περισσότερους να καινοτομήσουν. H δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων Elevate Greece.

Creative Couples 

Κατηγορία: Networking 

Διοργανωτής: Agrodesign Cluster 

Χώρος διεξαγωγής: Αποθήκη Δ – Λιμάνι Θεσσαλονίκης Ημερομηνία: 10/6/23, 18.00 – 20.00 

Περιγραφή: Story telling με κοινές παρουσιάσεις συνεργασιών και υλοποιημένων project που σχεδιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν από δημιουργικά γραφεία και designer μαζί με επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης. 

Καλεσμένοι Ομιλητές 

Ισμήνη Τορνιβούκα, Head of Operations TOR Group & Δημήτρης Τασιούλας, Head Chef Όλυμπος Νάσουσσα 

Ειρήνη Ρηγοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια–Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων, Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστημίου Αιγαίου & Χρύσα Ζηλούδη, Founder AgricaN 

Θωμάς Δούζης, CoFounder & CEO Ergon Foods & Μάριος Γεωρνταμιλής, Founder & Head of Design Boo Republic Θάνος Τσαμπούκας, CoFounder Dolphins & Γιούρι Αβέρωφ, Παραγωγός FoodPrint 

Urban Farming 2030: Business models, Design, and Gastronomy. Κατηγορία: Workshops 

Διοργανωτής: One Stop Liaison Office – Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 

Χώρος διεξαγωγής: Κέντρο Μουσικής Δήμου Θεσσαλονίκης Ημερομηνία: 7/6/23, 17.00 – 19.00 

Περιγραφή: Ένα διαδραστικό συμμετοχικό εργαστήριο με τη χρήση μεθοδολογίας Serious Game όπου θα αναπτυχθούν σενάρια για το μέλλον της αστικής γεωργίας στη Θεσσαλονίκη και πως αυτή μπορεί να συμβάλλει στο design, στα τρόφιμα και στη γαστρονομία.

Design Sprint: Σχεδιάζουμε ένα γαστρονομικό ταξίδι για την Πλατεία Εμπορίου 

Κατηγορία: Workshops 

Διοργανωτής: Αmong 

Χώρος διεξαγωγής: Ξενοδοχείο BAHAR 

Ημερομηνία: 7/6/23, 18.00 – 22.00 

Περιγραφή: Οι συμμετέχοντες/ουσες θα κληθούν να ακολουθήσουν τα βήματα του Design Thinking, ώστε να προτείνουν ιδέες για τη δημιουργία ενός γαστρονομικού ταξιδιού για την Πλατεία Εμπορίου, με επίκεντρο τον κάτοικο αλλά και τον επισκέπτη. Η δράση θα πραγματοποιηθεί με τη ενεργή συμμετοχή επαγγελματιών και καταστηματαρχών της περιοχής στο πλαίσιο του προγράμματος Τogether. 

Circular Design: food in the neighborhood 

Κατηγορία: Workshops 

Διοργανωτής: InCommon 

Χώρος διεξαγωγής: Κύκλος– ‘Ανω πόλη 

Ημερομηνία: 6/6/23, 17.00 – 21.00 

Περιγραφή: To εργαστήριο στοχεύει στην εισαγωγή των συμμετεχόντων στην έννοια της κυκλικότητας και την κυκλική γειτονιά και στο σχεδιασμό κυκλικών εφαρμογών για τη γειτονιά που σχετίζονται με την τροφή ως πολύτιμο πόρο μιας πόλης και της γαστρονομία της. 

Product Design Hackathon 

Κατηγορία: Workshops 

Διοργανωτής: fromScratch Studio/Thessaloniki UX Meetup Χώρος διεξαγωγής: Βρεφονηπιακός σταθμός – Λιμάνι Θεσσαλονίκης 

Ημερομηνία: 9-11/6/23 

Περιγραφή: Πρόκειται για ένα τριήμερο Product Design Hackathon, στα πλαίσια του οποίου οι συμμετέχοντες θα μπουν σε μια διαδικασία προσομοίωσης της διαδικασίας του Product Design γνωρίζοντας παράλληλα βασικές μεθοδολογίες Design, Research, και Strategy σε ρόλους Product, UX, και UI.

Art a la Table 

Κατηγορία: Exhibition 

Διοργανωτής: Philartia 

Σχεδιασμός Έκθεσης: ApoDec, Tetragon 

Χώρος διεξαγωγής: Αγορά Μοδιάνο 

Ημερομηνία: Καθ’ όλη τη διάρκεια του Thess DW 

Περιγραφή: Πώς η κεραμική τέχνη γίνεται εφαρμοσμένη τέχνη και έρχεται να εξυπηρετήσει τις καθημερινές μας ανάγκες; Χρησιμοποιώντας παραδοσιακές ή μη τεχνικές, οι Γιώργος Βαβάτσης, Wllis ceramics, Σπύρος Κίζης και Νίκος Αθανασόπουλος δημιουργούν ευφάνταστα οικιακά προϊόντα σύγχρονης αισθητικής όπως πιάτα, ποτήρια, φλιτζανάκια, τσαγέρες, ασκοί λαδιού και πολλά άλλα. 

Food Styling: Πίνακες στο πιάτο 

Κατηγορία: Exhibitions 

Διοργανωτής: Philartia 

Σχεδιασμός Έκθεσης: ApoDec, Tetragon 

Χώρος διεξαγωγής: Αγορά Μοδιάνο 

Ημερομηνία: Καθόλη τη διάρκεια του Thess DW 

Περιγραφή: Μια μοναδική πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας με θέμα την εξέλιξη του food styling στη διεθνή γαστρονομική σκηνή τα τελευταία 50 χρόνια. Ο κριτικός γαστρονομίας στο Αθηνόραμα Δημήτρης Αντωνόπουλος που επιμελείται την έκθεση επιλέγει εμβληματικά πιάτα που εκφράζουν την διαφορετική αισθητική προσέγγιση στο σερβίρισμα του φαγητού μερικών από τους κορυφαίους σεφ του κόσμου, και ο βραβευμένος food photographer Γιώργος Δρακόπουλος τα φωτογραφίζει με το φακό του. Από την Nouvelle Cuisine της δεκαετίας του 1970 και τους εδώδιμους πίνακες του περίφημου Gualtiero Marchesi μέχρι την ανατρεπτική αισθητική της Technomotional – μοριακής κουζίνας και την πνευματώδη φυσιοκρατία των Σκανδιναβών σεφ, περνώντας μέσα από την αγκαλιά του comfort food, το μάτι απολαμβάνει την πιο ορεκτική πασαρέλα γαστρονομίας που ενώνει την τροφή με τις καλές τέχνες.

Tale of X Cities 

Κατηγορία: Exhibitions 

Διοργανωτής: ArtBox / Goethe Institut 

Χώρος διεξαγωγής: Εντευκτήριο ΟΛΘ – Λιμάνι Θεσσαλονίκης Ημερομηνία: Καθ’ όλη τη διάρκεια του Thess DW 

Περιγραφή: 

Μια σειρά συζητήσεων, video και συμμετοχικών έργων του προγράμματος Tale of X Cities, που αποσκοπεί μέσω της τέχνης στη δημιουργία ενός δικτύου κοινοτήτων που εργάζονται από κοινού για την ανάπτυξη μέσω του πολιτισμού. Οι θεματικές που θα διερευνηθούν στις καθημερινές δράσεις θα αφορούν: 

Φαγητό, Μνήμη, Τόπος, Κοινότητα 

Μαγειρεύοντας και τρώγοντας μαζί 

Φαγητό και Λογοτεχνία 

Διαβάζοντας και γράφοντας για το φαγητό 

Φαγητό, Περιβάλλον και Διατροφή 

Επίμονοι κηπουροί και τροφοσυλλέκτες 

Συνεργατικός Σχηματισμός Καινοτομίας για το Design: Αναπτυξιακές προοπτικές και προκλήσεις 

Κατηγορία: Conference & Discussions 

Διοργανωτής: Innovative Design Cluster 

Χώρος διεξαγωγής: Αποθήκη Δ 

Ημερομηνία: 7/06/23, 10.00 – 16.00 

Περιγραφή: Το Innovative Design Cluster, ο πρώτος, στην Ελλάδα, Συνεργατικός Σχηματισμός Καινοτομίας για το Design παρουσιάζει τις δραστηριότητές του και προσκαλεί ομιλητές από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση που συζητούν για τη δυναμική των κλάδων σχεδιασμού και την ανταγωνιστικότητά τους στη σύγχρονη οικονομία.

Voxel & Stories: The issue of food 

Κατηγορία: Exhibition 

Διοργανωτής: Ερευνητική Μονάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ‘INNEN Innovative Environments’ 

Χώρος διεξαγωγής: Αποθήκη Δ 

Ημερομηνία: Καθόλη τη διάρκεια του Thess DW 

Περιγραφή: Τα αποτελέσματα του εντατικού εργαστηρίου για φοιτητές Voxel & Stories: the Food Edition που θα εκτεθούν στην Αποθήκη Δ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνουν πρωτότυπες χωρικές προτάσεις για το ανθρωπογενές περιβάλλον και το τοπίο, μέσα από συνεκτικές, συνθετικές αρχιτεκτονικές αφηγήσεις. Ειδικό αντικείμενο του εργαστηρίου αποτέλεσε το ζήτημα της τροφής και των χώρων και χωρικών ενοτήτων, που εμπλέκονται στην πορεία της από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, υλοποιώντας έρευνα πάνω στη λειτουργία της ως ανάγκη, ως συνθήκη κοινωνικοποίησης και συγκρότησης συλλογικής δραστηριότητας, ως ενεργοποιητή χώρων σε μικρή και μεγάλη κλίμακα, αλλά και ως παράμετρος διαμόρφωσης επιμέρους ταυτοτήτων στο δημόσιο χώρο. 

Μακεδονικό Κρασί: Εφαρμογές Branding για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του 

Κατηγορία: Workshop 

Διοργανωτής: Hellenic Design Centre 

Χώρος διεξαγωγής: Hellenic Design Centre 

Ημερομηνία: 7/6/23 

Περιγραφή: Το Hellenic Design Centre, το οποίο είναι μια πρωτοβουλία του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ), συν–διοργανώνει με τα μέλη του Innovative Design Cluster Thessaloniki (IDC), ένα κλειστό διαδραστικό εργαστήριο συν–σχεδιασμού εφαρμογών Branding για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότηταςτων Μακεδονικών κρασιών.

Food for Thought 

Κατηγορία: Workshops 

Διοργανωτής: Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας CODE+ LAB (Computational Design and Digital Fabrication Laboratory) Χώρος διεξαγωγής: Κέντρο Μουσικής Δήμου Θεσσαλονίκης Ημερομηνία: 8/6/23, 17.00 – 19.00 

Περιγραφή: Με δημιουργικές ασκήσεις που εντάσσονται στις ενότητες: Design Thinking, Concept Design, Modelmaking, Gamification, Computational Design και 3D Printing οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή και θα αναγνωρίζουν όλα τα επιμέρους βήματα που συνθέτουν τη σχεδιαστική διαδικασία ενός προσωποποιημένου προϊόντος που φέρει χαρακτηριστικά πρωτοτυπίας και καινοτομίας για διάφορες εκφάνσεις της γαστρονομίας. Η βασική δομή του σεμιναρίου αποτελείται από δραστηριότητες που σχετίζονται με τη δημιουργία νέων ιδεών με βάση τις καθημερινές ανάγκες των χρηστών, την οπτικοποίηση αυτών των ιδεών σε συγκεκριμένα προϊόντα και τη δημιουργία καινοτόμων μοντέλων. Επίσης, στα πλαίσια του σεμιναρίου θα γίνονται αναφορές σε συγκεκριμένες μελέτες περίπτωσης επιτυχημένων προϊόντων με έμφαση στην προσωπική εμπειρία, την επικοινωνία και την χρηστικότητα. 

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Δραμοινογνωσία 2023: Θα γίνει και φέτος χαμός

Next Article

Κτήμα Αρβανιτίδη: Πώς το κρασί ταιριάζει θαυμάσια και με σοκολάτα

Related Posts