Med Combo: Λαχανικά και φρούτα υψηλής διατροφικής αξίας

Η διατροφική αξία και η ποιότητα του λωτού και τεσσάρων κηπευτικών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο The Met Hotel, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης φρούτων και λαχανικών στην εσωτερική αγορά της ΕΕ», με διακριτικό τίτλο MEDITERRANEAN COMBO.

Ο λόγος για τον λωτό αλλά και αγαπημένα κηπευτικά, όπως ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές και μελιτζάνες, που παράγονται στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την Ισπανία και την Ελλάδα αντίστοιχα, με βάση αυστηρά ευρωπαϊκά πρωτόκολλα, για την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων.

Στους φορείς υλοποίησης του έργου βρίσκουμε επτά οργανώσεις παραγωγών από την Ελλάδα και τον Spanish Association of Kaki από την Ισπανία, οι οποίοι μέσω των δράσεων του προβάλλουν και προωθούν τα ευρωπαϊκά κηπευτικά και τον ευρωπαϊκό λωτό στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ουγγαρία και τη Γερμανία.

Από την πλευρά της εταιρείας NOVACERT, που σε συνεργασία με την ιταλική BLANCDENOIR έχουν το ρόλο του εκτελεστικού οργανισμού, συμμετείχε η Διευθύντρια του τμήματος Προβολής και Προώθησης, Μαρία Ναλμπάντη η οποία σημείωσε ότι ο στόχος του προγράμματος είναι να  προωθήσουμε τρόφιμα, ασφαλή και έτοιμα να καταναλωθούν.

Στόχος μας είναι να ενισχύουμε την πρόθεση των πολιτών ότι τα ευρωπαϊκά φρούτα και λαχανικά είναι ποιοτικά, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κηπευτικών Δήμου Ιεράπετρας «Ανατολή» Ξενοφών Δουλούμης. Τόνισε ότι αυτά τα προϊόντα είναι πιστοποιημένα μέσω ευρωπαϊκής ολοκληρωμένης διαχείρισης και κάλεσε τους καταναλωτές να έχουν εμπιστοσύνη στα ευρωπαϊκά προϊόντα και όχι μόνο τα βιολογικά, γιατί παράγονται κάτω από αυστηρές προδιαγραφές.

Πλέον χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα που είναι σχεδόν σαν αυτά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των βιολογικών προϊόντων. Το σημαντικό είναι η ασφάλεια ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας Γεώργιος Χαλκιάς και πρόσθεσε ότι οι παραγωγοί χρησιμοποιούν ό,τι πιο σύγχρονο εργαλείο για την παραγωγή.

Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Σπύρος Μάμαλης, Καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης  και Τεχνολογίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, ο οποίος τόνισε την αξία των φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή διατροφή μας.

Μερικά από τα πολύ ενδιαφέροντα, που μάθαμε:

  • Τα τέσσερα λαχανικά (ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές και μελιτζάνες) ανήκουν στην ίδια οικογένεια Στρυχνοειδών (Solanaceae)
  • Καταχώνονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη 
  • Όλα αυτά τα τρόφιμα είναι κομμάτι της μεσογειακής διατροφής, Mediterranean diet
  • Μπορούν να θεωρηθούν superfoods γιατί έχουν βιταμίνες και ενώσεις απαραίτητα και για την επιβίωση και το ευ ζειν.
  • Δεν έχουν χοληστερόλη.
  • Είναι προϊόντα ολοκληρωμένης γεωργίας, που η διατροφική τους αξία βρίσκεται πάνω από τα βιολογικά.
  • Δίνουν το σύνολο των στοιχείων που μπορεί να λείψουν από κάποια βιολογική καλλιέργεια. 
  • Η ντομάτα είναι το πιο δημοφιλές προϊόν στον πλανήτη. 
  • Η πιπεριά αποτελείται νερό και υδατάνθρακες.
  • Η πιπεριά είναι το μόνο λαχανικό, που έχει καλλιεργηθεί σε διαστημικό σταθμό. 
  • Η μελιτζάνα θεωρείται ότι ανήκει στο τοπ 10 των λαχανικών αν και είναι φρούτο!
  • Το αγγούρι τρώγεται ως αλμυρό φαγητό αλλά είναι φρούτο. 
  • Οι φέτες αγγουριού πάνω σε μάτια σε σπα αποδεικνύεται ότι υπάρχει επιστήμη πίσω από αυτό το τελετουργικό. 
  • Ο λωτός είναι βασικά φρούτο αλλά συνδυάζεται με αλλά λαχανικά. 
  • Το ξύλο από το δέντρο του λωτού είναι πολύτιμο. Από αυτό κατασκευάζονται τα καλύτερα μπαστούνια γκολφ
  • Ο λωτός έχει γεύση που μοιάζει με του μελιού.
  • Ο λωτός ταιριάζει με προσούτο ή σπεκ, καπνιστό σολομό η πέστροφα, με καπνιστή γραβιέρα. Είναι μία πολύ καλή πρόταση για καλωσόρισμα σε κάποιο τραπέζι σε συνδυασμό με ροζέ η λευκό ελληνικό αφρώδες κρασί. 

Μερικές ιδέες μαγειρέματος δόθηκαν στους παριστάμενους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια δείπνου στο εστιατόριο Avenue.

Μελιτζανοσαλάτα

Μοσχαράκι με μελιτζάνες και σάλτσα ντομάτας

Πιπεριές και ντομάτες στο φούρνο με ξύδι και τριμμένη φέτα

Πιπεριές με χοιρινό και γραβιέρα

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Οι πατάτες στα «Δέκα Τραπέζια» που τα «σπάνε»

Next Article

Botargo: Ιδανική επιλογή για ρομαντικό δείπνο στη Θεσσαλονίκη

Related Posts