Πολλοί προωθούν την τοπική γαστρονομία. Ελάχιστοι όπως ο Δήμος Αριστοτέλη

Ένα μικρό θαύμα, από εκείνα που μία ομάδα ανθρώπων με κοινό στόχο ξέρει να εκπληρώνει, συντελείται τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Αριστοτέλη στη Χαλκιδική.

Η Αριστοτελική Σύμπραξη ακούραστα προωθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τον πλούτο της περιοχής, την ομορφιά και τους ανθρώπους της. Γιατί κανένας τόπος όσο όμορφος και αν είναι, δεν ανθίζει, χωρίς τους ανθρώπους του.

Η ΣΥΜΠΡΑΞΗ συνεργάζεται με ένα σύνολο 30 τοπικών φορέων και πάνω από 800 εθελοντών – κατοίκων της ανατολικής Χαλκιδικής, οι οποίοι γίνονται μέρος και κοινωνοί των δραστηριοτήτων του φορέα, συνθέτοντας το πιο ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας. Στόχων όλων είναι η δημιουργία πυρήνων πολιτισμού και πολιτιστικών μορφών, οι οποίες βασίζονται αποκλειστικά και μόνο:

  • στην ανάδειξη της ρίζας και της κληρονομιάς,
  • στην προώθηση της παράδοσης όπως αυτή αναβιώνει μέσα από τις τουριστικές μορφές και
  • στην καθολική συμμετοχή,

Και ναι! Η Αριστοτελική Σύμπραξη σκίζει! Γιατί παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες σε σύνολο και οι άνθρωποι σε προσωπικό επίπεδο, συνεχίζει και κάθε χρόνο προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Όποιος έχει ασχοληθεί με τα κοινά, γνωρίζει πολύ καλά πόσο δύσκολο πράγμα είναι αρχικά η συνεννόηση και η συνεργασία μεταξύ φορέων, επαγγελματιών και εθελοντών. Στο Δήμο Αριστοτέλη το πέτυχαν και το συνεχίζουν.

Ένα μοναδικό Masterclass για τα προϊόντα της Αριστοτελικής Γης

Masterclass με την αγαπημένη chef Ντίνα Νικολάου και 26 τοπικούς παραγωγούς διοργάνωσε η Αριστοτελική Σύμπραξη ενόψει και της έναρξης της νέας τουριστικής σεζόν  στο Alexandros Palace Hotel & Suites.

Κατά τη διάρκεια του Masterclass μάθαμε ότι:

➡  Ότι όλα τα τοπικά προϊόντα περιβάλλονται από εξαιρετικούς φυσικούς και ιστορικούς μύθους!

➡ Χωρίς αυτούς δεν θα είχαν την ίδια επικοινωνιακή δύναμη έναντι του ανταγωνισμού.

Η φέτα, τα κίτρινα τυριά και το κατσικίσιο τυρί ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ παράγονται αποκλειστικά και μόνο από τοπικό φρέσκο γάλα – ο Θεόφιλος αναλώνεται σε πολύωρες συναντήσεις με τοπικούς ιδιοκτήτες κοπαδιών!

Το αθωνικό μέλι παράγεται από μέλισσες που τρυγούν γύρω από τον Άθωνα στις πιο παρθένες Natura περιοχές – ζητήστε μεταξύ άλλων από το ΠΡΟΣΦΟΡΙΟΝ την ετικέτα «πευκοκούμαρο»!

Το μέλι ΜΕΛΙΤΕΥΣ από τη Μεγάλη Παναγία διαθέτει (και) ποικιλίες οξυάς και βελανιδιάς, αφού οι μέλισσες τρυγούν στον Κάκκαβο, ανάμεσα στο Αριστοτελικό Όρος και το Χολομώντα.

Το αριστοτελικό μέλι της Γιάννας Ζαχάρογλου από το Στρατώνι προωθεί εξαιρετικές ποικιλίες με τα μελίσσια της να τρυγούν τα 404 είδη φυτών και βοτάνων του Αριστοτελικού Όρους – όλα τα λουλούδια του βουνού κλεισμένα σε ένα βαζάκι!

Το μέλι Αρναίας του ΓΕΩΡΓΑΚΑ και του ΡΕΠΑΝΗ αποτελεί το πιο γνωστό τοπικό μέλι, το οποίο δημιούργησε brand στην περιοχή!  Η μουντοβίνα είναι τοπικό απόσταγμα από κηρύθρα και είναι το τσίπουρο των μελισσοκόμων!

Η πίτα Αρναίας παράγεται από την οικογένεια ΛΑΛΙΩΤΗ σα να ζυμώθηκε από τα έμπειρα χέρια της πιο έμπειρης και της καλύτερης τεχνίτρας γιαγιάς!

Ο Δημήτρης Σταθώρης από την Ιερισσό «ζυμώνει» επτά ετικέτες μπύρας με την επωνυμία Seven Seals. Εμπνεύστηκε το προϊόν του από τις επτά σφραγίδες της Αποκάλυψης και από την αθωνική θρησκευτική κληρονομιά. Είναι όλες μία και μία!

Το ρυζόγαλο της Ελένης από την Αρναία βράζει αργά – ντόπιο γάλα και χυμός πορτοκαλιού είναι το μυστικό του / ό,τι κάνει τη διαφορά!

Το αθωνικό ελαιόλαδο HOLY MOUNT ATHOS παράγεται από λιόδεντρα εντός και γύρω από τον Άθωνα με τον καρπό να ωριμάζει σε περιοχές Natura, μακριά από οποιαδήποτε επιβάρυνση! Αγνό!

Ο Γιώργος Ρούντος από το Γομάτι συλλέγει την περίφημη ελιά Χαλκιδικής στη Μεγάλη Παναγία, παράγοντας εξαιρετικής ποιότητας αγνό παρθένο ελαιόλαδο! «Το ελαιοτριβείο του είναι υπόδειγμα για τα πάντα» λέει ο ιδιοκτήτης του Amou Area της Αμμουλιανής, Γρηγόρης Μπύρος.

Ο Γιώργος Πασχαλάς από το Γομάτι (και αυτός) δημιούργησε το ελαιόλαδο Entelechia. Έχει πικρή αλλά πικάντικη γεύση, ενώ η μυρωδιά του παραπέμπει στο φρέσκο γρασίδι, στα φύλλα της ελιάς και της ντομάτας, στην τοπική άγρια αγκινάρα και στο αμύγδαλο. Εμπειρία!

Το γιαούρτι του Αντώνη Καραγιάννη παράγεται μόνο από το δικό του ή ντόπιο πρόβειο και αγελαδινό γάλα με τη συνταγή της τσομπάνισσας μητέρας του Αγγελικής. Είναι καταπληκτικό!

Το λουκάνικο της Ντίνας του ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ στην Αρναία παράγεται με την ίδια συνταγή από το 1960! Πεντανόστιμο!

Το λουκάνικο του ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ στην Ιερισσό και του ΦΟΥΚΑ στη Μεγάλη Παναγία έχουν και αυτά ως βάση το πορτοκάλι και άλλα εσπεριδοειδή. Αφράτα, ζουμερά και πολύ νόστιμα!

Agrovision εκτός τους οίνους που παράγει στους λόφους της Αρχαίας Ακάνθου, διαθέτει υποθαλάσσια κάβα οίνου στα ανοικτά του Αθωνικού Κόλπου σε συνεργασία με το Alexandros Palace Hotel & Suites. Καινοτόμο, ψαγμένο, αυριανό!

Οι οίνοι του Akrathos NewLands Winery στη Μεγάλη Παναγία δέχονται τον ευεργετικό αέρα της κορυφής του Άθωνα, ο οποίος διαμορφώνει εξαιρετικές συνθήκες ανάπτυξης στην αμπελοκαλλιέργεια!

5000 Αυστριακοί θα επισκεφθούν τον επόμενο μήνα το οινοποιείο του Κτήματος Ταραζά στη Μεγάλη Παναγία, το οποίο στην ουσία τοποθετεί τη Μεγάλη Παναγία στο διεθνές τουριστικό καλεντάρι. Μπράβο Γιώργο και Διαμαντή!

Ο Δήμος Αριστοτέλη χρηματοδοτεί την πιστοποίηση των Μυδιών Ολυμπιάδας ως προϊόντος Π.Ο.Π., γεγονός που θα απογειώσει τη φήμη και θα προστατεύσει την ποιότητά τους.

Η τσιπούρα Ολυμπιάδας φέτος απέκτησε τοπικό σήμα ποιότητας «ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ», ως προϊόν ήπιας ημιάγριας υδατοκαλλιέργειας στον Αριστοτελικό Κόλπο!

Ο Μαύρος Χοίρος Βαρβάρας εκτρέφεται στο Αριστοτελικό Όρος και το Χολομώντα μόνο με βελανίδια και αποτελεί το τοπικό προϊόν με τα περισσότερα Ω3 λιπαρά. Ζητήστε το στη Βαρβάρα στου Τσουκαλά και στο Συνεταιρισμό ΜΥΡΤΑΛΗ στον Ταξιάρχη. Θα μείνετε άφωνοι από τη νοστιμιά του κρέατος!

Μάθαμε ακόμη: 

✅ Ότι ο executive chef του Mount Athos Resort, Tάσος Παρασκευαίδης, που ανέλαβε το cooking workshop της παρουσίασης – εκτός από χαρισματικός στη μαγειρική (αυτό το γνωρίζαμε) – είναι «παντός καιρού», αφού μαγειρεύει κόντρα στο κρύο, τη βροχή και τον αέρα!

Το αποτέλεσμα;

Πάνω από 10 νέες συμφωνίες και νέες συμπράξεις μεταξύ παραγωγών, εστιατόρων, καταστηματαρχών και ξενοδόχων!

KOUZINA:  Το κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός της χρονιάς στην ανατολική Χαλκιδική

Αποκορύφωμα όλης της προσπάθειας που γίνεται αδιάλειπτα όλο το χρόνο στο Δήμο Αριστοτέλη για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, της γαστρονομίας και της παραδοσιακής μαγειρικής και της γεύσης το ΚΟΥΖΙΝΑ. Φέτος, για 13η χρονιά θα κάνει έναρξη στις 15 Μαΐου στο Νεοχώρι.

Πολλά μπράβο. Και στα επόμενα που θα έρθουν!

Διαβάστε ακόμη:

Μία ξεχωριστή μοναστηριακή γιορτή στο πρόγραμμα του KOUZINA 2023

Δήμος Αριστοτέλη: “Ανάβουν” τα τηγάνια του KOUZINA 2022

***Τα προϊόντα και οι προτάσεις αγοράς είναι επιλογές των συντακτών του Foodstory χωρίς εμπορικό σκοπό ή διαφημιστικό έσοδο.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Οι τηγανιτές πατάτες που τρώει η Μέρκελ στις Βρυξέλλες

Next Article

Τι να μαγειρέψω για το Πάσχα;

Related Posts