Tasteatlas: Best street food in the world. Σε ποια θέση είναι ο γύρος

Νέα λίστα από τον γνωστό ιστότοπο Tastetlas, που αυτή τη φορά κατατάσσει με βάση τις προτιμήσεις των αναγνωστών τα street foods του κόσμου.

Στην πρώτη θέση είναι ένα είδος κινέζικου dumpling, το guotie και στην 100η θέση το Placki ziemniaczane που είναι οι γνωστές τηγανίτες πατάτες από την Πολωνία.  

Ο ελληνικός γύρος και το σουβλάκι είναι στην 17η και την 20η θέση αντίστοιχα. Μάλιστα όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά για τον γύρο: “είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά πιάτα street food, που αποτελείται από κρέας όπως χοιρινό και κοτόπουλο (στην Ελλάδα) ή αρνί και μοσχαρίσιο κρέας (δημοφιλές σε άλλες χώρες) μαγειρεμένο σε κάθετη σούβλα. Το κρέας κόβεται σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια τοποθετείται συνήθως σε μια πίτα μαζί με σάλτσες όπως τζατζίκι και λαχανικά όπως ντομάτες, κρεμμύδια, μαρούλι και αγγούρια.

Ο γύρος προέρχεται από την ελληνική λέξη gheereezo, που σημαίνει γυρίζω, που αναφέρεται στη συνεχώς περιστρεφόμενη κάθετη σούβλα στην οποία ψήνεται το κρέας. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο γύρος προήλθε από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν οι στρατιώτες του σούβλιζαν το κρέας στα ξίφη τους και το έψηναν στη φωτιά”.

Guotie

Η τηγανητή ποικιλία του κινέζικου dumpling jiaozi, γνωστή ως guotie, είναι dumpling  από τον κινέζικο Βορρα, που συνήθως γεμίζεται με κιμά χοιρινού, κινέζικο λάχανο, κρεμμύδια, τζίντζερ, κρασί ρυζιού και σησαμέλαιο. Οι τραγανές και απαλές υφές επιτυγχάνονται με ειδική μέθοδο παρασκευής. Όσο τηγανίζεται ο πάτος του ζυμαρικού, προσθέτουμε μια μικρή ποσότητα υγρού στο τηγάνι το οποίο στη συνέχεια καλύπτουμε, αφήνοντας έτσι τον υπόλοιπο ντάμπλ και τη γέμιση να αχνίσει.

Όσον αφορά το σχήμα, το guotie πρέπει να είναι πάντα μακρύ και ίσιο καθώς μπορεί να σταθεί πιο εύκολα και δεν πέφτει κατά το μαγείρεμα.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Ελαιόλαδο με γεύση Cappuccino! Μοναδική γευστική προσθήκη σε πολλές συνταγές

Next Article

Στην «Αλεπού» σερβίρουν το καρπάτσιο μόσχου που πρέπει να δοκιμάσεις

Related Posts