Ακτινίδια από την Πιερία και μάλιστα κίτρινα!

Πολλοί δεν γνωρίζαμε ότι όχι μόνο καλλιεργεί και εξάγει ακτινίδια η Πιερία, αλλά έχει μπει δυναμικά στην παραγωγή της κίτρινης, πολύ δημοφιλούς κίτρινης ποικιλίας.

Η ZEUS KIWI A.E., ιδρύθηκε το 1991 και ήταν η πρώτη εταιρεία πολλαπλών μετόχων του είδους της στην Ελλάδα, με 99 ιδρυτικά μέλη καλλιεργητές.

Περισσότερα από 20 χρόνια μετά τα μέλη της φτάνουν τα 300 και εκτός από ακτινίδια παράγουν βερίκοκα και επιτραπέζια σταφύλια.

Το αρχικό συσκευαστήριο και αποθηκευτικός χώρος είναι κτισμένος στην Καρίτσα Πιερίας, με σύγχρονη γραμμή συσκευασίας και ψυκτική αποθήκευση 5000 τ.μ. Το πρώτο στην Ελλάδα που πληροί όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Με προσήλωση στις αγροτοδιατροφικες αγορές και σταθερή ποιότητα όλον το χρόνο, παράγει περίπου 6,5-7. 000 τόνους ακτινίδια και 300 τόνους βερίκοκα.

Στο εργοστάσιο δουλεύουν εποχικά 80- 250 άτομα ενώ η παραγωγή γίνεται από Οκτώβρη – Νοέμβρη και η εμπορική διάρκεια φτάνει το μήνα Μάιο. Τα ακτινίδια θέλουν κρύο και αντέχουν μέχρι -15 βαθμούς.

Κίτρινα ακτινίδια

Τα κίτρινα ακτινίδια είναι πιο γλυκά, έχουν περισσότερες βιταμίνες αλλά έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τα πράσινα. Στην παγκόσμια αγορά ανεβαίνει η ζήτηση στα κίτρινα ακτινίδια και για αυτό η ZEUS KIWI A.E., μετά από 10 χρονια ερευνών προχωρά σε μια επένδυση για δενδροκαλλιέργεια. Σκοπός είναι να υπάρξει σταθερή παραγωγή σε πράσινα ακτινίδια και να αυξηθούν και η παραγωγή και στα κίτρινα ακτινίδια.


Ωστόσο, τα ακτινίδια από την Πιερία δεν τα γευόμαστε στην Ελλάδα αλλά σχεδόν όλη η παραγωγή γίνεται εξαγωγή. Η πιο μεγάλες αγορές είναι η Μ. Βρετανία, η Κίνα και Μαλαισία.


Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Όσα νόστιμα βγάζει η Κεντρική Μακεδονία σε ένα ταξίδι

Next Article

Πώς πήγε η προβολή της Θεσσαλονίκης ως γαστρονομικός προορισμός

Related Posts