Instagram Worthy: Το Old Czech Cmimney cake στην Πράγα

Το Old Czech Cmimney cake είναι το must have desert και instagram worthy στην περιοχή της Πράγας. Γεμάτο με όλων των ειδών τις λιχουδιές, όπως κρέμα, σαντιγί, σοκολάτα και φρούτα το Old Czech Cmimney cake είναι το πιάτο που ψάχνουν και δοκιμάζουν οι τουρίστες κυρίως στην παλιά πόλη της Πράγας.

Ωστόσο, αυτό το είδος σουβλιστού γλυκού είναι περισσότερο γνωστό ως Trdelník, αλλά και trozkol ή trdlo. Πρόκειται για γλυκιά ζύμη που τυλίγεται γύρω από ένα ξυλάκι, στη συνέχεια ψήνεται και ολοκληρώνεται με μείγμα ζάχαρης και καρυδιού. Τρώγεται και σκέτο αλλά και γεμιστό να ξεχειλίζει νοστιμιά, τραγανότητα και απόλαυση.

Μια παραλλαγή του με γέμιση παγωτού έγινε δημοφιλής από τα καφέ της Πράγας.

Η παραγωγή του trdelník έχει μακρά παράδοση στη σλοβακική πόλη Skalica κοντά στα σύνορα με την Τσεχία . Η αρχική συνταγή ανήκε στον μάγειρα του József Gvadányi, ενός συνταξιούχου Ούγγρου στρατηγού, κάτοικος Skalica στα τέλη του 18ου αιώνα.

Η αρχική συνταγή βελτιώθηκε από τους κατοίκους της Skalica ως την τελική της μορφή που σήμερα είναι γνωστή ως Skalický trdelník. Το Trdelník έχει πολλές προελεύσεις. Στα μέσα του 19ου αιώνα ήταν γνωστό ως πιάτο της Σλοβακίας και τον 20ο αιώνα ως πιάτο της Μοραβίας. Ένα παρόμοιο ζαχαροπλαστείο ήταν επίσης δημοφιλές στο ουγγρόφωνο μέρος της Τρανσυλβανίας (στη σημερινή Ρουμανία), όπου ονομάζεται kürtőskalács. Η λέξη trdelník είναι τσεχοσλοβακικής προέλευσης.

Η ρίζα αυτής της λέξης, trdlo, είναι το όνομα του ξύλινου εργαλείου γύρω από το οποίο τυλίγονται τα συστατικά του κέικ κατά το μαγείρεμα (που του δίνει το παραδοσιακό κούφιο σχήμα του) και μπορεί επίσης να σημαίνει “simpleton” στα αγγλικά. Τον 21ο αιώνα έγινε δημοφιλής στους τουρίστες στην Τσεχία και τη Σλοβακία. Σήμερα, το trdelník είναι πολύ δημοφιλές στους τουρίστες ως γλυκό ζαχαροπλαστείο σε πολλές χώρες, κυρίως στην Τσεχική Δημοκρατία. Η έκδοση από τη σλοβακική πόλη Skalica καταχωρήθηκε τον Δεκέμβριο του 2007 ως ΠΓΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε ακόμη:

Pastels de nata, τα φανταστικά πορτογαλικά ταρτάκια (vd)

Συνταγή: Στην Ιταλία το Pasticciotto είναι γλυκό και γεμιστό!

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Δράμα: Το ελληνικό πρωινό με τοπικά προϊόντα, πολλή γεύση και αρώματα

Next Article

“Μην αφήσουμε κανέναν πίσω” το θέμα της φετινής World Food Day

Related Posts