Στη Δράμα θα φας και θα πιείς καλά. Θα περάσεις ακόμη καλύτερα

Εκλεκτά κρέατα, διαλεχτές πατάτες, μυρωδάτα αρωματικά φυτά, φρούτα και λαχανικά, ξεχωριστά τυριά και αλλαντικά, μέλι, ζυμαρικά, μας κάνουν ένα φανταστικό γεύμα. Σε αυτά προσθέστε εκλεκτό οίνο, με πολλές διακρίσεις σε διαγωνισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Όλα αυτά και ακόμη όμορφα τοπία, νερά, δραστηριότητες, δάση και σπήλαια κρύβει για τον επισκέπτη η περιοχή της Δράμας.

Άλλωστε, η τουριστική εμπειρία για να είναι ολοκληρωμένη χρειάζεται να πληροί τουλάχιστον τρεις βασικές προϋποθέσεις: τοπίο, υπηρεσίες, διασκέδαση. Και στις τρεις αυτές κατηγορίες η Δράμα μπορεί να παρέχει στον επισκέπτη της ένα ολοκληρωμένο πακέτο. Η Γη της Δράμας, ως κομμάτι της Γης του Διονύσου είναι εύφορη και παράγει πολλά ακόμη προϊόντα που συνδυάζονται πολύ καλά με τον ξακουστό πλέον Δραμινό οίνο.

Παράλληλα, τα ξενοδοχεία, τις υποδομές, τα καταστήματα εστίασης, τα αξιοθέατα, τη φύση για να αποτελέσει έναν προορισμό και για τις τέσσερις εποχές.

Αυτός είναι ο πλούτος της δραμινής γης, της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που συγκέντρωσε και ανέδειξε το πρώτο Γαστρονομικό Φεστιβάλ και Έκθεση τοπικών προϊόντων “Γη του Διονύσου”.

Σκοπός των εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα στις 23-25 Σεπτεμβρίου 2022 ήταν η ανάδειξη και προώθηση του χαρακτήρα της τοπικής κουζίνας, δίνοντας μια σύγχρονη χροιά στην γαστρονομία της Δράμας. Το εγχείρημά μας αποτελεί μια ιδιωτική πρωτοβουλία που στη πορεία αγκαλιάστηκε θερμά από πολλούς παραγωγούς της περιοχής καθώς και φορείς του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, ΕΟΤ (Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού), τον ΕΟΑΝ (Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης) και το Επιμελητήριο Δράμας.

Πρώτο Γαστρονομικό Φεστιβάλ και Έκθεση τοπικών προϊόντων “Γη του Διονύσου”

Για τους περισσότερους foodies η Δράμα είναι γνωστή για τα κρασιά της. Στην περιοχή υπάρχουν 8 πολύ γνωστά οινοποιεία, που παράγουν ξεχωριστούς οίνους και αποσπούν πολλές διακρίσεις για τη δραμινή οινοπαραγωγή.

Κρασί όμως χωρίς μεζέ, χωρίς μια ωραία σαλάτα και ένα ωραίο φαγητό δεν είναι αρκετό. Για αυτό και η Ένωση ξενοδόχων Δράμας ως επικεφαλής εταίρος του σχήματος «Συνεργασία φορέων για την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας και του αγροτουρισμού της περιοχής παρέμβασης», του προγράμματος LEADER, έβαλε μπρος ένα project  με σκοπό τη δημιουργία της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής και την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος με γαστρονομικό και οινικό ενδιαφέρον μέσα από τα προϊόντα που παράγονται στη περιοχή. Αυτό το project, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε προκειμένου να αναδείξει όλα τα τοπικά προϊόντα στη περιοχή της Δράμας και να τα συνδέσει με την εποχή του Διονύσου, την παρουσία του στη περιοχή και την επιρροή του στη γαστρονομία.

Σε αυτό έλαβαν μέρος ντόπιοι παραγωγοί και επαγγελματίες της εστίασης, εταίροι του σχήματος, η LAPTI IKE, οι κληρονόμοι Παπαδόπουλου και η Ένωση Οινοπαραγωγών Δράμας και επένδυσαν στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Δράμας μέσα από βιωματικές εμπειρίες.

Μετά από πολυετή προετοιμασία το project, έγινε πραγματικότητα ένα ηλιόλουστο διήμερο στον γραφικό χώρο του σταθμού του ΟΣΕ της Δράμας. Εκεί στήθηκε η σκηνή που φιλοξένησε live cooking με τα προϊόντα από τους παραγωγούς που είχαν στήσει τα περίπτερα τους περιμετρικά. Εκεί όπου ο κόσμος μπορούσε να γνωρίσει, να δοκιμάσει και να αγοράσει τοπικά προϊόντα. Μέλι και ελαιόλαδο, πατάτες και σκόρδα, αρωματικά φυτά και τσάι, κρέατα και αλλαντικά, τυριά και γιαούρτι, μαρμελάδες και γλυκό κουταλιού, σάλτσες και ζυμαρικά είναι μόνο λίγα από όσα μπορούσε να βρει κανείς στους πάγκους των παραγωγών από τη Γη του Διόνυσου. Και από τον πάγκο κατευθείαν στην κατσαρόλα του chef Jonathan Harnett, που αναζήτησε και βρήκε τους συνδυασμούς των υλικών που μπορούν να αναδείξουν τον γευστικό και τον πλούτο των υλικών.

Η γαστρονομική ταυτότητα της περιοχής

Είναι απαραίτητο για μία περιοχή να ξεχωρίζει μέσα από ένα signature dish; Στην περίπτωση της Δράμας η απάντηση είναι όχι. Στη Δράμα είναι ξακουστά τα σουτζουκάκια, το πεϊνιρλί με σουβλάκι, οι πατάτες, ο παστουρμάς, τα τουρσιά και τα σιροπιαστά.

Η συνύπαρξη τεσσάρων διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων (ντόπιοι, πρόσφυγες, βλάχοι και Σαρακατσάνοι) έχουν διαμορφώσει μία πολυποίκιλη και ενδιαφέρουσα γαστρονομική μορφολογία.

Δεν είναι το πιάτο, δεν είναι η συνταγή αλλά η παράδοση, τα υλικά, η αγάπη, η αυθεντικότητα που κάνει το φαγητό της Δράμας ξεχωριστό. Είναι ο πλούτος των πρώτων υλών και η ιδιαιτερότητα της γης που κάνει τόσο πλούσια αυτή τη γη, που δεν συνδέθηκε τυχαία με τον Διόνυσο.

Στη διαδρομή, λοιπόν, για τη διαμόρφωση της γαστρονομικής ταυτότητας της Δράμας και την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος με γαστρονομικό και οινικό ενδιαφέρον, εντάχθηκαν πολλά από τα προϊόντα που παράγονται στη Δράμα ενώ μπορούν ακόμη πολλά να ενταχθούν.

Μαζί με την γαστρονομία και τις υπηρεσίες εστίασης και διαμονής, το πακέτο των διακοπών στην περιοχή μπορεί να συνδυαστεί πληθώρα δραστηριοτήτων (όπως αλεξίπτωτο, biking, trekking, jeep tours, rafting) και εξερεύνησης τοπίων απίστευτου κάλους. Ποτάμια, σπήλαια , παρθένα δάση, βουνά, κορυφαία οινοποιεία και πολλά άλλα, περιμένουν τον επισκέπτη για να τα ανακαλύψει και να απολαύσει.

Διαβάστε ακόμη:

Λεύκωμα – οδηγός για το κρασί και την παράδοση της Δράμας

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Περισσότεροι από 2.000 οι επισκέπτες στα φετινά ΒορΟινά

Next Article

Βασικά βήματα γευσιγνωσίας. Πώς δοκιμάζουμε το κρασί

Related Posts