Εθνικό πιάτο τα γεμιστά; Με ευρωπαϊκό ρύζι και συνταγή της μαμάς

Το αγαπημένο μου φαγητό από μικρό παιδί ήταν τα γεμιστά. Κυρίως οι γεμιστές πιπεριές αλλά αγαπούσα επίσης τα γεμιστά κολοκυθάκια και τις ντομάτες. Μάλιστα, μου φαινόταν περίεργο που δεν ήταν το αγαπημένο φαγητό όλων.

Προτιμούσα αυτά που δεν είχαν κιμά αλλά έτρωγα εξίσου και αυτά με κιμά. Φαγητό γευστικό και χορταστικό, τα γεμιστά μπορούν να σερβιριστούν ζεστά ή καλύτερα κρύα, κοκκινιστά ή με λευκή σάλτσα.

Γεμιστά λαχανικά με ρύζι και μυρωδικά, θαλασσινά με διάφορες γεμίσεις ή λεπτά κομμάτια κρέατος σερβιρισμένα ως ρολά. Αυτό το φαγητό μπορεί να γίνει εθνικό μας φαγητό, γιατί είναι το φαγητό της μαμάς και της γιαγιάς μας.

Άλλωστε, είναι σαφές πλέον ότι η γαστρονομία σε παγκόσμιο επίπεδο ενδιαφέρεται να αναβιώσει γεύσεις και μνήμες από τα οικογενειακά τραπέζια. Πολύ συχνά οι σεφ και οι μάγειρες ετοιμάζουν με δικές του προσθήκες και τεχνικές συνταγές που είχαν από τη μαμά ή τη γιαγιά τους, αποσπώντας πολύ θετικά σχόλια.

Τα γεμιστά είναι το πιάτο που μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος του Ελληνικού ρυζιού, επεσήμανε η Chef κ. Ντίνα Νικολάου σε πρόσφατη εκδήλωση για τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού ρυζιού.

“Eπιλέγουμε ευρωπαϊκό ρύζι για βιώσιμο περιβάλλον”

Η κ. Νικολάου είναι Chef Ambassador στην Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EURICE, «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία» με σύνθημα “επιλέγουμε ευρωπαϊκό ρύζι για βιώσιμο περιβάλλον”. Σε αυτόν τον σκοπό συμπράττουν η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης, (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια).

Στο πλαίσιο του προγράμματος διοργανώθηκαν τέσσερα masterclasses με πάνω από 10 πρωτότυπες συνταγές και πραγματοποιήθηκαν 16 σεμινάρια σε σχολές μαγειρικές.

Χρησιμοποιήθηκε μεσόσπερμο ρύζι η αλλιώς γλασέ ρύζι που παράγεται στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης. Μετά από έρευνα σχετικά με τις δυνατότητες αξιοποίησης του ελληνικού ρυζιού επιλέχθηκαν τα γεμιστά ως το κατάλληλο μαγειρικό παράδειγμα νοστιμιάς και ελληνικότητας του ρυζιού.

Συνταγές με έμπνευση και καινοτομία αλλά κάτι θυμίζει στον καταναλωτή κάτι από την παιδική του ηλικία και αποτελεί αυτό που είναι πλέον γνωστό ως comfort food.  Με βάση αυτά τα ζητούμενα και μετά από έρευνα, τα γεμιστά επιλέχθηκαν ως το πλέον κατάλληλο πιάτο για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του ελληνικού ρυζιού.

Αντίστοιχα πιάτο με το αγαπημένο ευρωπαϊκό ρύζι είναι η παραδοσιακή Ισπανική παέγια (paella).

Με τα δύο αυτά πιάτα για οδηγούς, και αφετηρία την Ελλάδα και την Ισπανία ενισχύεται η αναγνωρισιμότητα του ευρωπαϊκού ρυζιού, τόσο του ελληνικού όσο και του ισπανικού.

Ο εκτελεστικός φορέας του προγράμματος είναι η Novacert (www.novacert.gr) η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων με εξειδίκευση στον αγροπεριβαλλοντικό τομέα και τον κλάδο των τροφίμων, ενώ την υλοποίηση των εκδηλώσεων στην Ελλάδα έχει αναλάβει η ChefStories, Σύμβουλοι Marketing& Γαστρονομίας και εταιρία Διοργάνωσης Γαστρονομικών εκδηλώσεων (www.chefstories.gr).

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας - Έκθεση τοπικών προϊόντων "Γη του Διονύσου"

Next Article

Αγαπημένα soft cookies. Έτσι δεν ξεραίνονται

Related Posts