Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες στην εποχή τους για να κάνεις τουρσί

Καταναλώνοντας λαχανικά τουρσί κάνετε κάτι καλό για το μικροβίωμά σας και κατ’ επέκταση για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αν λοιπόν, θέλετε να τρώτε καλής ποιότητας τουρσί, μπορείτε εύκολα να τα φτιάξετε μόνοι σας.

Χρειάζεστε λαχανικά στην εποχή τους, χρόνο και υπομονή.

Μια συνώνυμη λέξη είναι ο όρος πίκλες. Τουρσί και πίκλες ουσιαστικά αναφέρονται στον ίδιο τρόπο επεξεργασίας των τροφίμων.

Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιούταν από τα παλαιότερα χρόνια λόγω της ανάγκης συντήρησης τροφίμων που καταναλώνονταν συχνά όπως τα λαχανικά και τα φρούτα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο θα μπορούσαν να διατηρηθούν από μόνα τους. Η μέθοδος ήταν χρήσιμη για μακρινά ταξίδια όπου τότε φυσικά δεν υπήρχε η δυνατότητα ψύξης αλλά ούτε ήταν γνωστή η χρήση κονσερβών.

Αυτή η μέθοδος συντήρησης τροφίμων προέρχεται από την ιστορική Περσία ή αλλιώς το σημερινό Ιράν. Η λέξη προέρχεται από την περσική λεξή ترشی (turşi) που σημαίνει ξινός.

Παρασκευή

Ουσιαστικά, υπάρχουν δύο τρόποι παρασκευής, είτε σε νερό με αλάτι (άλμη) είτε σε ξίδι. Τα λαχανικά και τα φρούτα πλένονται και κόβονται σε κομμάτια έτσι ώστε να χωράνε εύκολα σε κάποιο βαζάκι.

Τουρσί σε άλμη:

Σε χλιαρό νερό, προστίθεται σταδιακά χοντρό αλάτι μέχρι να διαλυθεί. Ακόμα προστίθεται ένα άβραστο αυγό στο μείγμα και όταν το αυγό βγει στην επιφάνεια τότε σημαίνει πως το αλατόνερο είναι έτοιμο οπότε δεν προστίθεται επιπλέον αλάτι. Στην συνέχεια τοποθετούνται αναλόγως την προτίμησή μας τα λαχανικά/φρούτα σε γυάλινο δοχείο, το οποίο μετά γεμίζεται με την άλμη.

Με αυτόν τον τρόπο, βυθίζοντας δηλαδή τα συγκεκριμένα τρόφιμα σε άλμη, αναπτύσσονται «καλοί» μικροοργανισμοί, οι οποίοι τρέφονται από τα σάκχαρα που υπάρχουν στην επιφάνεια των λαχανικών και των φρούτων ενώ παράλληλα δεν ευνοείται η ανάπτυξη των «κακών» μικροοργανισμών.

Τουρσί σε ξύδι:

Τα λαχανικά/φρούτα ζεματίζονται αρχικά σε νερό που βράζει για να μαλακώσουν και στην συνέχεια τοποθετούνται σε γυάλινο δοχείο το οποίο στην συνέχεια γεμίζεται με ξύδι. Μπορεί να είναι ξύδι από λευκό ή κόκκινο κρασί ή ακόμα και μηλόξυδο.

Και σε αυτήν την περίπτωση λόγω του όξινου περιβάλλοντος οι «καλοί» μικροοργανισμοί μπορούν να αναπτυχθούν ενώ παράλληλα αποτρέπεται η ανάπτυξη των «κακών» μικροοργανισμών. Τα δοχεία αφού γεμίσουν, κλείνουν καλά αεροστεγώς και αποθηκεύονται έτσι ώστε το τουρσί να σερβιριστεί μετά από 1 μήνα.

Κατά την διαδικασία της ζύμωσης, αναπτύσσονται κάποιοι προβιοτικοί μικροοργανισμοί στα τρόφιμα που είναι ωφέλιμοι για την υγεία μας.

Με απλά λόγια, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην ανακούφιση συμπτωμάτων από δυσανεξία στην λακτόζη αλλά και σε καλύτερη διαχείριση του βάρους.

Διαβάστε ακόμη:

Κίμτσι από τον Λαγκαδά Θεσ-κης. Δοκίμασε το

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Μαντί: Τα ραβιόλια της Ανατολής, της Καππαδοκίας και του Πόντου

Next Article

Καρύδα: Πίνεις το νερό, τρως τη σάρκα, κρατάς το περίβλημα

Related Posts