Caprese salad: Η σαλάτα που μυρίζει Ιταλία και καλοκαίρι

Μοτσαρέλα, ντομάτα και βασιλικός αρκούν για να συνθέσουν το πιάτο και να αποτελέσουν τον τέλειο συνδυασμό λαχανικού, πρωτεΐνης και αρώματος.

Για μια τέλεια caprese δεν χρειάζονται πολλά παρά μόνο μυρωδάτες ντομάτες, καλής ποιότητας μοτσαρέλλα και φύλλα φρέσκου βασιλικού. Ο βασιλικός παίζει σημαντικό και όχι διακοσμητικό ρόλο καθώς τρώγεται, γι’ αυτό και πρέπει να χρησιμοποιούνται μεγάλα και πλατιά φύλλα.

Η κλασική συνταγή της σαλάτας,  θέλει “σκαλοπάτια” από εναλλασσόμενες φέτες ντομάτας και μοτσαρέλας.

Πολύ σημαντικό είναι το πάχος της κοπής, το οποίο δεν πρέπει να είναι υπερβολικό ώστε να καθίσταται διαχειρίσιμο και ούτε πολύ λεπτό.

Πρέπει να σερβίρεται αμέσως μετά την παρασκευή της και τα καρυκεύματα να προστίθενται την τελευταία στιγμή.

Η συνταγή

Υλικά

4 ώριμες ντομάτες

2 κεφάλια μοτσαρέλας Bufala

φύλλα φρέσκου βασιλικού

αλάτι και πιπέρι

Προαιρετικά ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Κόβεις σε μέτριες ροδέλες τις ντομάτες και τη μοτσαρέλα.

Τοποθετείς τις φέτες εναλλάξ και τους προσθέτεις τα φύλλα βασιλικού.

Αλάτι προστίθεται αποκλειστικά και μόνο στις φέτες της ντομάτας. Προαιρετικά προσθέτετε και ελαιόλαδο

Πολλοί συνηθίζουν να χρησιμοποιούν αγελαδινή μοτσαρέλα (fior di latte) αλλά αυτό είναι λάθος. Η fior di latte είναι πολύ πιο στεγνή από την Bufala, κάτι που έχει επιπτώσεις στο τελικό αποτέλεσμα. Επιτρέπει από την άλλη περισσότερα καρυκεύματα και έξτρα υλικά αλλά τότε ξεφεύγουμε από την αυθεντική caprese.

Η ιστορία και η καταγωγή

Υπάρχουν πάρα πολλές ιστορίες για την προέλευση της σαλάτας caprese. Ένας από τους πιο δημοφιλείς μύθους σχετίζεται με τον Filippo Tommaso Marinetti. Το όνομα του Marinetti ενδεχομένως δεν σου λέει απολύτως τίποτα. Πρόκειται για έναν από τους κύριους ιδρυτές του κινήματος του φουτουρισμού στις αρχές του 20ού αιώνα.

Οι φουτουριστές συνήθιζαν να οργανώνουν μία ετήσια καλοκαιρινή εκδήλωση στο ξενοδοχείο Quisisana του Κάπρι. Το καλοκαίρι του 1924, ο Marinetti -όντας πολέμιος της παραδοσιακής ιταλικής κουζίνας- αποφάσισε πως πρέπει να προωθήσει περισσότερο τις χορτοφαγικές γαστρονομικές συνήθειες. Έτσι, επέλεγε την πρωτότυπη σαλάτα που σέρβιρε το εστιατόριο του Hotel Quisisana και που μεταξύ άλλων είχε και τα χρώματα της ιταλικής σημαίας. Ονομάστηκε έτσι λόγω του μικρού νησιού Κάπρι, στον κόλπο της Νάπολης.

Διαβάστε ακόμη:

Tasteatlas: Η ελληνική σαλάτα που είναι η δεύτερη αγαπημένη παγκοσμίως

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Απλή και εύκολη συνταγή για σορμπέ με οποιοδήποτε φρούτο

Next Article

 Donut: Η ιστορία, the donut hole και η επικάλυψη

Related Posts