Τρώμε όσπρια το καλοκαίρι; Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε!

Όσο και αν μας αρέσουν τα όσπρια, τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικά στην πολλή ζέστη, μας φαίνονται πολύ βαριά και ότι μας ανεβάζουν τη θερμοκρασία ακόμη περισσότερο.

Αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε συνηθίσει να τρώμε τις φακές ή τα ρεβίθια σε σούπα και η σούπα δεν είναι σίγουρα ένα καλοκαιρινό πιάτο.

Όμως, τα όσπρια είναι μια βασική διατροφική ομάδα που δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι μας ούτε τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πρόκειται για τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (διευκολύνουν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος-και όχι μόνο!), πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πολύ καλή πηγή καλίου, σιδήρου, μαγνησίου και φολικού οξέως. Είναι πηγή καλής ποιότητας πρωτεΐνης και είναι πολύ οικονομικά.

Τα όσπρια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση των οσπρίων, έχει καρδιοπροστατευτική δράση και συμβάλλει και στην προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου.

Τα όσπρια έχουν λίγες θερμίδες σε σχέση με όλα αυτά που προσφέρουν, με μόλις 350 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Άλλωστε, τα φασόλια και οι φακές, είναι το νούμερο ένα σε κατανάλωση τρόφιμο για τους Μεξικανούς που ζουν σε τροπικό κλίμα. Άρα το ζητούμενο είναι στον τρόπο παρασκευής και μαγειρέματος.

Όσπρια σαλάτα

Όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια, μαυρομάτικα) βρασμένα

Δύο ντομάτες κομμένες σε κυβάκια

Αγγούρι κομμένο σε κυβάκια

Κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια

Ψητή πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κυβάκια

Καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)

Φέτα (προαιρετικά)

Μηλόξιδο

Ελαιόλαδο

Μαϊντανός

Δυόσμος

Ρίγανη ξερή

Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε τα όσπρια και βράζουμε για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Τα ξεπλένουμε με κρύο νερό για να κρυώσουν.

Κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε σε μπολ.

Προσθέτουμε το ξύδι, το λάδι, τα τσίλι,  τη φέτα σε κομμάτια, τον δυόσμο και τον μαιντανό ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι.

Τέλος προσθέτουμε τα όσπρια που έχουμε σουρώσει ώστε να μην έχουν νερά και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να αναμειχθούν όλα τα υλικά.

Ιδανικά, βάζουμε τη σαλάτα για μισή με μία ώρα στο ψυγείο για να κρυώσει και να αναμειχθούν οι γεύσεις και οι μυρωδιές.

Διαβάστε ακόμη:

Βάλε ρύζι στα όσπρια σου

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Δεν είναι λουκουμάδες. Δεν είναι τηγανίτες. Είναι chick balls και είναι αλμυρά!

Next Article

Απλή και εύκολη συνταγή για σορμπέ με οποιοδήποτε φρούτο

Related Posts