Οι γεύσεις, οι υφές και οι μυρωδιές του μπακλαβά είναι αγαπημένες στις χώρες της Ανατολής.
Την προέλευση του μπακλαβά, των σαραγλί και άλλων εκδοχών των σιροπιαστών γλυκών διεκδικούν αρκετές χώρες: κυρίως η Ελλάδα και η Τουρκία, αλλά και άλλες χώρες όπως η Περσία, η Αρμενία, ο Λίβανος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Συρία και η Ιορδανία.
Το «Bakla» προέρχεται από την περσική λέξη «Balak, Balgh Barg» που σημαίνει στρώματα και το «Va», που είναι περσικό και σημαίνει μαζί.
Αυτός ο μπακλαβάς από την Ιορδανία είναι πολύ πιο τραγανός και πιο nutty! Λεπτό και ελαφρώς – όχι πολύ – σιροπιασμένο φύλλο, γεμισμένο με διάφορους καρπούς, που η γεύση τους απλά, δεν περιγράφεται.
Τα μπαχαρικά παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και στον μπακλαβά όπως και στα περισσότερα πιάτα αυτής της μεσανατολίτικης κουζίνας.
Στη γέμιση μπορείς να βρεις ακόμη και ολόκληρο καραμελωμένο φιστίκι.
Ωστόσο, φαίνεται πως και το φύλλο είναι καραμελωμένο και όχι τόσο σιροπιασμένο όπως ο μπακλαβάς, που τρώμε συνήθως.