Καρπάτσιο, σεβίτσε, ταρτάρ: τρεις ωμές παρασκευές τόσο ιδιαίτερες και γευστικές

Τρεις τελείως διαφορετικές παρασκευές που έχουν όμως ως κοινό τους γνώρισμα: ότι είναι ωμές.

Αν, λοιπόν, αγαπάτε τις ωμές παρασκευές τότε σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε ένα καρπάτσιο μόσχου, ή ένα σεβίτσε από φρέσκο ψάρι ή ένα ταρτάρ από μοσχάρι.

Πάμε να δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων πιάτων:

Καρπάτσιο

Η ανάγκη για κατανάλωση μη μαγειρευτού κρέατος δημιούργησε το «καρπάτσιο». Αυτή η παρασκευή έχει πάρει το όνομά του από τον ομώνυμο ζωγράφο της Αναγέννησης, καθώς οι κόκκινες αποχρώσεις των έργων του αντανακλώνται στο πιάτο.

Δημιουργήθηκε κατά το 1950 στο Harry’s Bar στη Βενετία για μια τακτική πελάτισσα, η οποία, κατ’ εντολήν του γιατρού της, ακολουθούσε μια δίαιτα που δεν επέτρεπε μαγειρευτό κρέας.

Για το σωστό καρπάτσιο, επιλέγουμε είτε μοσχαρίσιο φιλέτο είτε κάποιο κομμάτι χωρίς πέτσα και συνδετικούς ιστούς. Απλά, το κάθε κομμάτι θα πρέπει να είναι άπαχο και πολύ προσεκτικά καθαρισμένο. Για τη γεύση, οι επιλογές είναι πολλές: ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι και πιπέρι, εκλεκτή μαγιονέζα ή/και μουστάρδα. Αναφορικά με το γαρνίρισμα και πάλι η γκάμα είναι, αφού ταιριάζουν όλες οι πρασινάδες, οι φύτρες αλλά και τα φλέικς παρμεζάνας.

Το βίντεο τραβήχτηκε στο Bostani Gastronomy

Σεβίτσε

Από την άλλη, το σεβιτσέ είναι ένα πιάτο με φρέσκο ωμό ψάρι παρασκευάζεται σε χυμό από φρέσκα εσπεριδοειδή, συνήθως λεμόνι ή λάιμ, μαζί με μπαχαρικά όπως οι πιπεριές τσίλι, ατζί και άλλα, όπως κομμένο κρεμμύδι, αλάτι και κολίανδρο.

Το πιάτο είναι δημοφιλές στις ακτές του Ειρηνικού της δυτικής λατινικής Αμερικής. Αν και η προέλευσή του αμφισβητείται, στο Περού θεωρείται εθνικό πιάτο.

Τρώγεται ωμό και όχι μαγειρεμένο και για αυτόν τον λόγο πρέπει να καταναλωθεί άμεσα. Αν και το σεβίτσε καταναλώνεται συνήθως ως ορεκτικό, αν καταναλωθεί ως κυρίως συνήθως έχει και συνοδευτικά που συμπληρώνουν τη γεύση του, όπως γλυκοπατάτα, μαρούλι, καλαμπόκι, αβοκάντο ή μαγειρική μπανάνα.

Ταρτάρ

Το ταρτάρ, είναι ένα πιάτο από ψιλοκομμένο ωμό μοσχαρίσιο κρέας (λίγο πιο χοντροκομμένο από κιμά), το οποίο συνοδεύεται από ωμό κρόκο αυγού (ο οποίος εισήχθη στη συνταγή στις αρχές του 20ου αιώνα), ψιλοκομμένο κρεμμύδι, κάππαρη, πιπέρι, Worcestershire sauce και άλλα μυρωδικά.

Κάποιες φορές -σπάνια όμως- το κρέας “δένεται” με λίγη μαγιονέζα ή μουστάρδα. Ωστόσο, οι παραλλαγές της παρασκευής του πλέον είναι αμέτρητες και ο καθένας μπορεί να επιλέξει να συνοδεύσει και να απολαύσει το ταρτάρ του με τον δικό του τρόπο –  το μόνο σίγουρο είναι πως σερβίρεται ωμό.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει και η σάλτσα ταρτάρ, με την οποία σπανίως συνοδεύεται και ουσιαστικά είναι ένα καρύκευμα από μαγιονέζα, ψιλοκομμένα τουρσιά, κάπαρη και βότανα όπως εστραγκόν και άνηθο. Η σάλτσα ταρτάρ μπορεί επίσης να ενισχυθεί με την προσθήκη άλλων ποικιλιών βοτάνων, χυμού λεμονιού ή ελιών.

Με πληροφορίες από wikipedia, akispetretzikis.gr

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Tasteatlas: Η ελληνική σαλάτα που είναι η δεύτερη αγαπημένη παγκοσμίως

Next Article

Τι τρώνε οι επισκέπτες στο μεγαλύτερο αεροπορικό σόου στον κόσμο

Related Posts