Το χαρακτηριστικό λευκό και μαλακό ψωμάκι bao, έρχεται από την Κίνα αλλά έχει κατακτήσει πλέον ολόκληρο τον κόσμο.
Μετά την ολοένα και αυξανόμενη παρουσία τους στα κορυφαία asian-orientated εστιατόρια, τα ατμιστά ψωμάκια ατμού κατακτούν και το πάντοτε δυναμικό πεδίο του street food.
Γνωστά και ως baozi (包子), έχουν κινέζικη προέλευση και στην ουσία αποτελούνται από ατμιστή ζύμη και συνήθως γέμιση από κρέας, θαλασσινά ή λαχανικά.
Το ξεχωριστό σε αυτό το ψωμί είναι ο τρόπος μαγειρέματος που έχει σαν αποτέλεσμα την σύσταση και την υφή του. Το ζυμάρι βασίζεται στην κινέζικη συνταγή mantou, που προτιμάται στις νότιες περιοχές της αχανούς ασιατικής χώρας, Εκεί, το λευκό σιτάρι mantou -που δίνει το όνομά του στη συνταγή- καλλιεργείται σε μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι το ρύζι και τα bao συνηθίζεται να πωλούνται ελαφρώς προψημένα.
Το ψωμάκι έχει ουδέτερη γεύση και για αυτό μπορεί να συνδυαστεί με πολλές γεμίσεις αλλά με κινεζική πάντα αναφορά.
Η γέμισή τους μπορεί να είναι γλυκιά, συνήθως με φρούτα ή μαρμελάδες. Πρόκειται για την ίδια συνταγή που χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια και στην Ιαπωνία, όπου τα bao είναι γνωστά ως manjū (饅頭, まんじゅう).
Η γεύση και η γλυκύτητα της ζύμης είναι δύο στοιχεία που επιτρέπουν τον πειραματισμό, με το bao να χρησιμοποιείται πλέον και σε διαφορετικούς σχηματισμούς, πέρα από το κλασικό, στρογγυλό ψωμάκι: Η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγαλύτερα σάντουιτς ή ακόμη και burgers.
Τρόπος μαγειρέματος
Το bao στον ατμό πρέπει να έχει αέρινη υφή και να τρώγεται αποκλειστικά με τα χέρια, μόλις βγει από τον ατμό. Για να το ατμίσουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ατμομάγειρα, αλλά, αν δεν διαθέτουμε αυτό τον εξοπλισμό, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το κλασικό μπαμπουδένιο καλαθάκι θα κάνει πολύ καλά τη δουλειά του αν το τοποθετήσουμε πάνω σε κατσαρόλα με νερό που ατμίζει.
Το τηγανητό γεμιστό bao, αφού περάσει από τον ατμό, τηγανίζεται, αποκτά κρούστα, αλλά δεν απορροφά το λάδι ακριβώς επειδή έχει ατμιστεί.
Πριν τοποθετήσουμε τα bao στο καλαθάκι βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα ή φύλλο μπαμπού για να μην κολλήσουν. Ο χρόνος ατμίσματος είναι από 8 έως 12 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος. Για παράδειγμα, ένα bao άδειο των 50 γρ. χρειάζεται 8 λεπτά στον ατμό.
Το τηγανητό γεμιστό bao, αφού περάσει από τον ατμό, τηγανίζεται, αποκτά κρούστα, αλλά δεν απορροφά το λάδι ακριβώς επειδή έχει ατμιστεί.
Στην περίπτωση του τηγανίσματος σε φριτέζα χρησιμοποιούμε ηλιέλαιο σε θερμοκρασία 160-180 βαθμούς. Το βαπτίζουμε και αφήνουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα, περίπου 2 λεπτά.
Άλλη μέθοδος τηγανίσματος είναι σε ζεστό τηγάνι με λίγο ηλιέλαιο, όπου τοποθετούμε το bao και το θωρακίζουμε μόνο από τη μία πλευρά.
Με πληροφορίες από esquire.com.gr
Διαβάστε ακόμη:
Οι μικρές μερίδες δεν είναι μόνο για τα γκουρμέ εστιατόρια. Είναι για όλους