Η κλιματική αλλαγή, η απομόνωση, η έλλειψη εξειδικευμένης εκπαίδευσης και συνεργειών μεταξύ των αρμοδίων φορέων αυτοργάνωσης και συνεργατικότητας αποτελούν μία μεγάλη πρόκληση για τη βιωσιμότητα της μελισσοκομικής δραστηριότητας στη χώρα μας και όχι μόνο.
Ο Οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, υλοποιούν από κοινού, το πρόγραμμα «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στη Θεσσαλία».
Στόχος του προγράμματος είναι να δώσει τη δυνατότητα σε νέους με γνώσεις και εμπειρία μελισσοκομικής πρακτικής, οι οποίοι επιλέχθηκαν, να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες μελισσοκόμους και να καταρτιστούν σε θέματα τεχνικών βασιλοτροφίας.
Το πρώτο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης βιώσιμης μελισσοκομίας ξεκινά στη Θεσσαλία
Η εκπαίδευση αφορά στην αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση του υπάρχοντος γενετικού υλικού των μελισσών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην υποστήριξη των συμμετεχόντων στα επόμενα επαγγελματικά τους βήματα.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δραστηριοποιούνται περίπου 6.000 μελισσοκόμοι με περίπου 300.000 κυψέλες, καθιστώντας την μία από τις σημαντικότερες μελισσοκομικές ζώνες της χώρας.
Επιπλέον, λόγω του σημαντικού μεγέθους της αγροτικής παραγωγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο ρόλος των μελισσοσμηνών γίνεται ακόμα κρισιμότερος για τη διαφύλαξη της επιτυχούς επικονίασης, η οποία συνδέεται άμεσα με την παραγωγή, το εισόδημα των αγροτικών πληθυσμών και την επισιτιστική ασφάλεια.
Για τους παραπάνω λόγους επιλέξαμε τη Θεσσαλία για να υλοποιήσουμε το πρώτο, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καινοτόμο πρόγραμμα ανάπτυξης βιώσιμης μελισσοκομίας, που οδηγεί στη δημιουργία ελληνικού γένους βασιλισσών μελισσών. Αποτελεί τη σύγχρονη λύση αναπαραγωγής μελισσιών και, ταυτόχρονα, απαντά σε αυτές τις προκλήσεις. Η καινοτομία συνίσταται στην κατάρτιση εξειδικευμένων μελισσοκόμων-βασιλοτρόφων και στη μαζική υλοποίηση εμβολιασμών βασιλικών κελιών από αυτούς. Επιπλέον, η ομάδα των εκπαιδευμένων μελισσοκόμων-βασιλοτρόφων θα εκπαιδεύσει βιωματικά τουλάχιστον 1.000 μελισσοκόμους της Θεσσαλίας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αναφορικά με τη διάσωση, αξιοποίηση και βελτίωση του υπάρχοντος γενετικού υλικού των μελισσών και την υποστήριξη των συμμετεχόντων στα επόμενα επαγγελματικά τους βήματα.
Οι στόχοι του προγράμματος:
Αναλυτικότερα, οι στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:
– η τεχνική και μεθοδολογική εξοικείωση της πλειονότητας των μελισσοκόμων της Θεσσαλίας στην βασιλοτροφία, ως σύγχρονη λύση αναπαραγωγής μελισσιών
– η βιωματική αντιμετώπιση των μελισσοκόμων στην δυνατότητα επιλογής γενετικού υλικού καθώς και στην διαχείριση των βασιλικών κελιών για την παραγωγή ποιοτικών βασιλισσών
– η μαζική παραγωγή στο σύνολο της περιφέρειας Θεσσαλίας επιλεγμένου γενετικού υλικού ως στρατηγικού μέσου αύξησης της παραγωγικότητας
– η συνεργασία των μελισσοκόμων μιας περιοχής, με επωφελή ατομικά αποτελέσματα μέσα από ήπιες συλλογικές δράσεις
– η δημιουργία ειδίκευσης σε νέους μελισσοκόμους γύρω από την παροχή υπηρεσίας «εμβολιασμών»
Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο (2) σκέλη. Στο πρώτο σκέλος, οι ωφελούμενοι θα αποκτήσουν γνώσεις επάνω σε θέματα βασιλοτροφίας, παραγωγής βασιλικού πολτού αλλά και ορθής μελισσοκομικής πρακτικής.
Οι μελισσοκόμοι – βασιλοτρόφοι που θα εκπαιδευτούν, θα δραστηριοποιηθούν στις 8 περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης με στόχο τους επόμενους μήνες να υποστηρίξουν τουλάχιστον 1000 μελισσοκόμους (με 15.000-25.000 βασιλικά κελιά), βελτιστοποιώντας το ενδημικό γενετικό υλικό και αναπτύσσοντας ανθεκτικότερα και παραγωγικότερα μελισσοσμήνη.
Τα βασιλικά κελιά που θα προκύπτουν, θα τα διαχειρίζονται οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι προς όφελός τους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από τις 21 Φεβρουαρίου του 2022 έως το Σεπτέμβριο του 2022 και έχει χρονική διάρκεια 7 μήνες.
To πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από τον Οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Υλοποιείται υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Γεώργιο Γκόρα.
To συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης είναι ένα από τα 14 προγράμματα του 4ου κύκλου δωρεάν προγραμμάτων κατάρτισης και συμβουλευτικής, τον οποίο ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» θα υλοποιήσει σε σύμπραξη με μια πλειάδα σημαντικών φορέων και ιδρυμάτων από το οικοσύστημα της αγροδιατροφής.