“Ugly veggies”: Ποια λαχανικά είναι… άσχημα και γιατί να μην τα πετάμε

Αυτό το κολοκυθάκι μεγαλώνει φυσικά και χωρίς χημικά σε ένα μποστάνι στη Δράμα.

Από τη στιγμή που σχηματίζεται στο κοτσάνι, μέχρι την στιγμή που κόβεται, μεγαλώνει με κάποια περίεργα στίγματα στην επιφάνεια του, σαν να είναι παραμορφωμένο.

Η σάρκα του και η γεύση του δεν έχουν καθόλου από αυτήν την εξωτερική παραμόρφωση του φλοιού του.

Σαν το συγκεκριμένο κολοκυθάκι υπάρχουν δεκάδες λαχανικά, που μεγαλώνουν με στίγματα ή σε περίεργα σχήματα.

Είναι τα λεγόμενα «άσχημα» ή τα «άχαρα» λαχανικά (ugly veggies), που συχνά πετάμε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Τα “ugly veggies” κατηγορήθηκαν για έως και 40% των σπατάλης φρούτων και λαχανικών το 2013, καθώς τα προϊόντα απορρίφθηκαν επειδή δεν πληρούσαν τα πρότυπα εμφάνισης των λιανοπωλητών.

Περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων χάνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο και, από αυτά, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν τα υψηλότερα ποσοστά σπατάλης από κάθε είδος τροφίμου.

Αλλά πόσο από αυτό οφείλεται στο «άσχημο λαχανικό» που πετιέται από φάρμες και σούπερ μάρκετ;

Η «ασχήμια» είναι μόνο ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους τα τρόφιμα σπαταλούνται σε κάποιο σημείο από φάρμα σε πιρούνι. Αλλά το πρόβλημα του “wonky veg” τράβηξε την προσοχή του κοινού.

Άσχημο αλλά όχι άνοστο

Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2017 υποδηλώνει ότι οι πωλήσεις του “wonky veg” έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια καθώς οι λιανοπωλητές έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα με τη σπατάλη βρώσιμων τροφίμων, αλλά υπολογίζεται ότι έως και το 25% των μήλων, το 20% των κρεμμυδιών και το 13% των πατατών που καλλιεργούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να σπαταλούνται για καλλυντικούς λόγους.

Βασικά, έχουμε δύο επιλογές: να φάμε παράξενα προϊόντα, τα οποία περιέχουν την ίδια θρεπτική αξία με τα κανονικής εμφάνισης, ή να τα πετάξουμε, όπου θα καταλήξουν σε χωματερή, να απελευθερώσουν αέριο μεθάνιο κατά την αποσύνθεση και να συμβάλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη – που είναι πολύ ανθυγιεινό για όλη τη ζωή στη Γη.

Επομένως, το να δείχνεις διαφορετικό δεν σημαίνει μικρότερη αξία. Μπορεί να φαίνεται «άσχημο» εξωτερικά, αλλά μέσα δεν είναι μόνο όμορφο, αλλά γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που κάνουν τους ανθρώπους πιο υγιείς.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Με 32 κύριες και 200 παράλληλες εκδηλώσεις το KOUZINA 2022

Next Article

Τα “σπάνε” τα ελληνικά τυριά στην λίστα με τα δημοφιλέστερα του Taste Atlas

Related Posts