Νόστιμο και υγιεινό βραδινό; Καρπούζι με φέτα

Κανένα άλλο πιάτο δεν φωνάζει περισσότερο ελληνικό καλοκαίρι από ένα πιάτο δροσερό καρπούζι με ένα κομμάτι τυρί φέτα.

Έφτασε η πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου, το καλοκαίρι και αυτό για τη διατροφή μας σημαίνει δύο πράγματα: ότι λόγω της ζέστης τρώμε λιγότερα και ελαφρύτερα γεύματα αλλά και ότι συνήθως προσέχουμε λίγο περισσότερο την γραμμή μας.

Με αυτά τα δύο δεδομένα στο μυαλό έρχεται μόνο μία ελληνική κυρίως συνταγή για σνακ ή βραδινό: το καρπούζι με τη φέτα.

Άλλωστε, αυτός είναι o πλέον κλασικός συνδυασμός αλλά και υγιεινός. Η φέτα είναι ένα από τα βασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής και εκτός από την ιδιαίτερη γεύση της, είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου και έχει υψηλή διατροφική αξία.

Οι περισσότεροι εστιάζουν στις θερμίδες και στα λιπαρά που περιέχει η φέτα για αυτό και αν κάποιος προσέχει τη διατροφή του τότε καλό θα είναι να περιοριστεί σε μία μικρή ποσότητα τυριού.

Στα τυριά η μερίδα λογίζεται τα 30 γραμμάρια εκτός  αν πρόκειται για τυριά όπως το κότατζ που έχουν πολύ χαμηλά λιπαρά. Μια μερίδα φέτα περιέχει περίπου 5 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Το καρπούζι περιέχει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το λυκοπένιο το οποίο παρέχει αντικαρκινική δράση στον οργανισμό ενώ αν συνδυαστεί με τη φέτα διευκολύνει τη μεταφορά λιποδιαλυτών βιταμινών και αξιοποιεί πλήρως την ποσότητα λυκοπενίου του καρπουζιού.

Το καρπούζι αποτελείται κυρίως από νερό (91%) και υδατάνθρακες (7.6%). Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και λίπος είναι σχεδόν μηδενική και έχει πολύ λίγες θερμίδες. Είναι επίσης πλούσιο σε Β6, Α και C.

Συνταγή σαλάτας με καρπούζι και φέτα από τον Άκη Πετρετζίκη

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Τυφλή γευστική δοκιμή 45 οίνων της Βόρειας Ελλάδας. Ενδιαφέρον!

Next Article

Λίγα λόγια για την ασφάλεια των μαγειρικών σκευών

Related Posts