Η πρόσκληση έκανε λόγο για γευστική δοκιμή οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ από τα οινοποιεία-μέλη της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος».
Με θέα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου Mediterranean Palace στήθηκε ένα πραγματικό πάρτι για τον πλούτο και την ποικιλομορφία του ελληνικού αμπελώνα.
Τα ΒορΟινά στα ψηλά, ή απλώς “ανεβασμένα” ΒορΟινά ήταν σίγουρα μία διαφορετική γιορτή για τους φίλους του κρασιού που ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τις αγαπημένες τους ποικιλίες, να γνωρίσουν άλλες και να εμβαθύνουν σε γεύσεις και αρώματα χωρίς να δίνουν έμφαση στην ετικέτα αλλά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε blend.
Επαγγελματίες του χώρου και οινόφιλοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν και να απολαύσουν σε τυφλή διαδικασία 45 διαφορετικούς οίνους με κύριο χαρακτηριστικό τους την κατηγορία ΠΟΠ ή ΠΓΕ.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» Στέλιος Μπουτάρης που μίλησε για τις τεράστιες προοπτικές του ελληνικού κρασιού και των ελληνικών ποικιλιών.
Αμπελοοινικές ποικιλίες και στυλ των κρασιών της Βορείου Ελλάδος
Η ντίβα των αμπελοοινικών ποικιλιών της Ελλάδας, το Ξινόμαυρο, διαφεντεύει κυρίως στην κεντροδυτική Μακεδονία. Πρόκειται για μία πολυδιάστατη ερυθρή ποικιλία που δίνει μεγάλου εύρους στυλ κρασιών, εκτός από ερυθρούς οίνους, με δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης, οίνους λευκούς, ροζέ, orange style, αφρώδεις, γλυκείς, ακόμη και εξαιρετικά αμπελοοινικά αποστάγματα.
Η 1η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου.
Περήφανη ερυθρή ποικιλία ανά τους αιώνες στην κεντροανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, μία από τις αρχαιότερες στον κόσμο. Το Λημνιό, για το οποίο έχουν αναφερθεί ο Όμηρος, ο Ησίοδος και ο Πολυδεύκης, δίνει κρασιά κομψά που συνήθως αξίζουν να τα απολαύσουμε νεαρά.
Η Μαλαγουζιά, η «σταχτοπούτα» του Ελληνικού αμπελώνα, αναβίωσε από τη Χαλκιδική για να διαδοθεί σε όλη τη χώρα. Λευκή αρωματική ποικιλία, γεμάτη ζωντάνια και πολυπλοκότητα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και καλλιεργείται με εντυπωσιακή επιτυχία στη Μακεδονία.
Ασύρτικο, η αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία από τη Σαντορίνη που έκανε την Ελλάδα γνωστή ως οινοπαραγωγό χώρα στο εξωτερικό! Αξίζει να σημειωθεί πως στη Βόρειο Ελλάδα το Ασύρτικο βρήκε το δεύτερό του σπίτι, εφόσον το έδαφος και οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την καλλιέργειά του μάλιστα ενισχύοντας τα αρωματικά του χαρακτηριστικά.
Βασίλισσα της Ηπείρου είναι η Ντεμπίνα. Λευκή ποικιλία, επίσης με μεγάλο εύρος στυλ κρασιών, όπως το Ξινόμαυρο, και ιδιαίτερα γνωστή για τους αφρώδεις και ημιαφρώδεις οίνους που παράγει. Στην Ήπειρο τη Ντεμπίνα συντροφεύουν δύο ερυθρές ποικιλίες, το Βλάχικο και το Μπεκάρι. Και τις τρεις ποικιλίες της Ηπείρου δεν θα τις συναντήσουμε πουθενά αλλού εκτός από τη Ζίτσα Ιωαννίνων.
Η περιοχή της Δράμας είναι γνωστή για την εύρωστη καλλιέργεια διεθνών ποικιλιών όπου εκτός από Γαλλικές θα συναντήσουμε Ιταλικές, Ισπανικές και Πορτογαλικές. Άλλωστε, η Δράμα έχει καθιερώσει στην αγορά ένα ιδιαίτερο στυλ λευκού κρασιού, το χαρμάνι Sauvignon Blanc και Ασύρτικο που συνδυάζει τον αρωματικό πλούτο του πρώτου με την οξύτητα και τη μεταλλικότητα του δεύτερου.
Από το Αμύνταιο, τη Σιάτιστα, το Άγιον Όρος και το Παγγαίο, εκτός από ξηρούς ήρεμους οίνους απολαμβάνουμε και γλυκείς, λιαστούς, όψιμου τρύγου και το μοναστηριακό «Νάμα». Ιδανικές προτάσεις για aperitif ή για dessert wine.
Στον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα θα συναντήσουμε ευρέως τις Ελληνικές λευκές ποικιλίες: Ροδίτη, Μοσχόμαυρο, Μοσχάτο, Αθήρι, Βιδιανό, ενώ από ερυθρές: Νεγκόσκα, Μαυροδάφνη, Αγιωργίτικο, Μαυρούδι, Μαυροτράγανο και αρκετές τοπικές ποικιλίες.
Εξάλλου, απ’ άκρη σ’ άκρη στη Βόρειο Ελλάδα καλλιεργούνται και διεθνείς ποικιλίες, κυρίως Γαλλικές. Στο Μέτσοβο, σε υψόμετρο 1.050 μέτρων φυτεύτηκε το πρώτο Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα. Στο Βελβεντό Κοζάνης θα βρούμε τον Τσαπουρνάκο, κλώνο του Cabernet Franc.
Στο Αμύνταιο και στην Καστοριά, λόγω του υψομέτρου, το Sauvignon Blanc προσφέρεται με ιδιαίτερα υψηλή οξύτητα. Στην Κρανιά Ολύμπου θα βρούμε ένα από τα πιο εντυπωσιακά Chardonnay της Ελλάδας ενώ στη Χαλκιδική καλλιεργείται με επιτυχία το Grenache Rouge. Από τις Ερυθρές ποικιλίες, το Syrah είναι διαδεδομένo στη Βόρειο Ελλάδα παράγοντας κρασιά με στυλ που συναγωνίζεται τον Βόρειο Ροδανό.
Άλλες διεθνείς ποικιλίες που θα συναντήσουμε στον βορειοελλαδικό χώρο αμπελώνα είναι: Merlot, Tempranillo, Touriga Nacional, Aglianico, Verdichio, Montepoultsiano, Tanat, Gewurztraminer, Semillon.