Γεμάτα ποτήρια και χαμογελαστά πρόσωπα στις «Ανοιχτές Πόρτες» των οινοποιείων

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου είναι πάντα ξεχωριστό. Η φύση είναι στα καλύτερα της, ο καιρός είναι θαυμάσιος – ούτε κρύο, ούτε ακόμη πολλή ζέστη – και είναι τότε που τα οινοποιεία σε όλη τη χώρα ανοίγουν τις πόρτες τους στο οινόφιλο κοινό.

Οι «Ανοιχτές Πόρτες», που διοργανώνεται από την Ένωση Οίνων Παραγωγών με τα επισκέψιμα οινοποιεία – μέλη της ένωσης, αποτέλεσε και φέτος μια μοναδική γευστική και ταξιδιωτική ευκαιρία.

Τί είναι όμως οι «Ανοιχτές Πόρτες»; Είναι μία γιορτή; Είναι μήπως μία ευκαιρία να έρθουν οι καταναλωτές κοντά στο δημιουργό του αγαπημένου τους κρασιού; Είναι μία ευκαιρία για συναναστροφή με αφορμή το κρασί; Είναι μία πολύ ωραία εκδρομή για την οικογένεια;

Είναι σίγουρα όλα τα παραπάνω και αυτό φάνηκε καθώς το περασμένο Σαββατοκύριακο τα social media κατακλύστηκαν από φωτογραφίες χρηστώ με ποτήρια γεμάτα κρασί, ανοιχτές φιάλες και καζάνια οινοποιείων.

Οι «Ανοιχτές Πόρτες» είναι ένα ανοικτό κάλεσμα για οινόφιλους, για λάτρες της τέχνης της οινοποίησης αλλά και για όσους δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με το κρασί, αλλά θέλουν να μυηθούν στην τέχνη του.

Ακόμη δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον αριθμό των επισκεπτών, αλλά σίγουρα η συμμετοχή του κοινού στη φετινή διοργάνωση ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Ένα μεγάλο στοίχημα που σίγουρα κερδήθηκε για όσους συμμετέχουν στην αλυσίδα της ελληνικής οινικής παραγωγής, ήταν η πολύ μεγάλη και θερμή συμμετοχή στη διοργάνωση κυρίως νεανικού κοινού.

Και ενώ μέχρι πρόσφατα, το κρασί και ειδικά το επώνυμο, ήταν προϊόν που καταναλώνονται είτε κυρίως από γνώστες του είδους, είτε κατά τη διάρκεια επαγγελματικών γευμάτων ή ακόμη και σε μία πολύ ειδική περίσταση.

Η συνθήκη αυτή έχει αλλάξει σημαντικά καθώς όλο και μικρότερες ηλικίες προτιμούν το κρασί από οποιοδήποτε άλλο αλκοολούχο ποτό και συμμετέχουν ενεργά σε events οινογνωσίας.

Οι «Ανοιχτές Πόρτες» στο Domaine Costa Lazaridi

Το foodstory βρέθηκε την Κυριακή 29 Μαΐου στο πάρτι – γιατί ήταν πραγματικά ένα μεγάλο πάρτι με μουσική από το συγκρότημα Μπλε Μύρτιλα – του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη στην Αδριανή Δράμας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Δραμοινογνωσίας.

Η Δραμοινογνωσία (Δράμα + Οίνος + Γευσιγνωσία = Δραμοινογνωσία) είναι μία  γιορτή που ξετυλίγεται από τους αμπελώνες στην ύπαιθρο μέχρι τα εστιατόρια, τα στέκια διασκέδασης και τους δρόμους της πόλης, πάντα με επίκεντρο τον οίνο. Φέτος διοργανώθηκε από τις 20 μέχρι τις 29 Μαΐου.

 Ο Κώστας Λαζαρίδης θεωρείται ως ο πατριάρχης των δραμινών κρασιών. Όπως ακούσαμε κατά την ξενάγηση στον πανέμορφο χώρο του οινοποιείου, η ιστορία αρχίζει το 1979, όταν ο Κώστας Λαζαρίδης, «προσβάλλεται» από το… μικρόβιο του κρασιού στην Γερμανία.

Είναι τότε που αποφασίζει, να εγκαταστήσει στον Ξηροπόταμο Δράμας, στις πλαγιές του Φαλακρού όρους, όπου βρίσκεται και το σπίτι του, τον πρώτο συστηματικό, γραμμικό αμπελώνα της Δράμας.

Το 1986 ακολουθεί μια ακόμη πρωτιά για τον Κώστα Λαζαρίδη. Κατασκευάζει το μοναδικό για την εποχή, σύγχρονο οινοποιείο της ευρύτερης περιοχής, όπου οινοποιούνται τα σταφύλια των ιδιόκτητων αμπελώνων του και ανήκει στην προσωπική του εταιρεία «Κωνσταντίνος Λαζαρίδης, Οινοποιείο-Εμφιαλωτήριο». Μάλιστα, το κτίριο υπάρχει ακόμα, παρότι δεν χρησιμοποιείται πλέον, σχεδιάζεται όμως στο μέλλον να λειτουργήσει ως επισκέψιμο μουσείο, για να μας θυμίζει την απαρχή μιας πετυχημένης πορείας.

Ο εξοπλισμός αυτού του οινοποιείου θα πουληθεί αργότερα στην εταιρεία «Λαζαρίδης ΟΒΓΕ Α.Ε.», που ίδρυσε το 1987, με τον αδελφό του Νίκο και στην οποία παρέμεινε ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, μέχρι το τέλος του 1991. Τότε οι οινικοί δρόμοι των δύο αδελφών χωρίζουν, καθώς το όραμα και οι αντιλήψεις τους για το κρασί αποδεικνύεται ότι διαφέρουν ριζικά.

Επόμενη χρονιά ορόσημο είναι το 1992 όταν παρουσιάζεται το Τσίπουρο Ηδωνικό, με και χωρίς γλυκάνισο. Και πάλι πρόκειται για το πρώτο προϊόν αυτής της κατηγορίας, στην ευρύτερη περιοχή.

Το 2000 φυτεύεται ο αμπελώνας στο Καπανδρίτι Αττικής, έκτασης 200 στρεμμάτων ενώ το 2003 ξεκινά η κατασκευή των εγκαταστάσεων του Κτήματος Οινότρια Γη, στο Καπανδρίτι Αττικής.

Ένα χρόνο μετά κυκλοφορούν για πρώτη φορά τα κορυφαία βαλσαμικά μας ξίδια Botanico Red Seal και Gold Seal. Το 2014 ολοκληρώνεται η οικογένεια Ηδωνικό με την παρουσίαση του Ούζο Ηδωνικό.

Κατά την τρέχουσα χρονιά τοποθετήθηκαν στο κελάρι του οινοποιού τεράστιοι αμφορείς όπου έχουν κλείσει μέσα τους τις ποικιλίες Αγιωργιτικο, Syrah  και Merlot για να διατηρήσουν τα φρουτώδη αρώματα τους χωρίς να επηρεάζονται από το ξύλινο περίβλημα των βαρελιών. Την επόμενη χρονιά, θα υπάρξει αποτέλεσμα για το νέο εγχείρημα του οινοποιείου.

Διαβάστε ακόμη:

Οι νικητές του 22ου Διεθνή Διαγωνισμoύ Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσ/κης

***Τα προϊόντα και οι προτάσεις αγοράς είναι επιλογές των συντακτών του Foodstory χωρίς εμπορικό σκοπό ή διαφημιστικό έσοδο.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται το 1ο Φεστιβάλ Δημιουργικής Γαστρονομίας “The Taste”

Next Article

Μαθαίνουμε τα πάντα για την θαυματουργή σπιρουλίνα (vd)

Related Posts