Έχουμε σταματήσει να τρώμε γλυκά ενώ και τον καφέ μας τον πίνουμε σκέτο. Πώς συνεχίζουμε να τρώμε ζάχαρη ενώ τα έχουμε κόψει όλα;
Η απάντηση είναι απλή.
Το πρόβλημα με τη ζάχαρη είναι ότι έχει «κενές» θερμίδες, δηλαδή μας δίνει ενέργεια χωρίς να μας προσφέρει άλλα θρεπτικά συστατικά. Καταναλώνοντας συχνά τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη είναι εύκολο να ξεπεράσεις τις καθημερινές σου ανάγκες σε ενέργεια, κάτι που μπορεί εύκολα να έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί το βάρος σου.
Επιπλέον, όταν καταναλώνεις συχνά τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και με μικρή θρεπτική αξία είναι πολύ πιθανό να περιορίζεις την κατανάλωση άλλων τροφίμων που είναι πλούσια στα απαραίτητα για την υγεία σου θρεπτικά συστατικά.
Η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη σχετίζεται επίσης με προβλήματα στα δόντια.
Τα διάφορα ονόματα της ζάχαρης
Η ζάχαρη στα τρόφιμα μπορεί να βρίσκεται με διάφορες ονομασίες, όπως φρουκτόζη, σουκρόζη, γλυκόζη, δεξτρόζη, μαλτόζη, σιρόπι καλαμποκιού/ρυζιού κ.α. (τα οποία ονομάζουμε απλά σάκχαρα).
Πόση ζάχαρη είναι επιτρεπτό να καταναλώνεις μέσα στην ημέρα;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) θα πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση απλών σακχάρων στο 10% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας.
Προαιρετικά, ο ΠΟΥ συστήνει επιπλέον τη μείωση των απλών σακχάρων στο 5% της ενέργειας που λαμβάνουμε. Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 25 γρ, ζάχαρη ή 6 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα για ένα μέσο ενήλικα.
Σου ακούγονται πολλά τα 6 κουταλάκια ζάχαρη την ημέρα;
Σκέψου ότι ένα μπολ δημητριακών μπορεί να έχει 4-5 κουταλάκια ζάχαρη.
Οι περισσότερες μπάρες δημητριακών έχουν 1-2 κουταλάκια ζάχαρη
Πολλά επιδόρπια γιαουρτιού με φρούτα περιέχουν 4-6 κουταλάκια ζάχαρη!
Το πρόβλημα με τη ζάχαρη στην εποχή μας είναι ότι πολλά τρόφιμα που θεωρούμε υγιεινά έχουν «κρυμμένη» ζάχαρη. Οι περισσότερες εταιρείες τα τελευταία χρόνια έχουν μειώσει σημαντικά τη ζάχαρη που προσθέτουν στα τρόφιμα. Πριν 6-7 χρόνια τα δημητριακά είχαν πραγματικά πάρα πολλή ζάχαρη! Σήμερα τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, αλλά ακόμα υπάρχουν τρόφιμα που οι περισσότεροι θεωρούν υγιεινά και μπορεί να έχουν αρκετή ζάχαρη.
Μερικά από αυτά είναι, όπως είπαμε παραπάνω, τα δημητριακά πρωινού, οι μπάρες δημητριακών, τα επιδόρπια γιαουρτιού αλλά και αρκετά φυτικά γάλατα, αποξηραμένα φρούτα, κρύα τσάγια και έτοιμες σάλτσες/σος για φαγητά και σαλάτες.
Πως μπορείς να ξέρεις αν τα τρόφιμα που τρως έχουν “κρυμμένη” ζάχαρη;
Για να γνωρίζεις αν τα τρόφιμα που καταναλώνεις έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορείς να μάθεις να διαβάζεις τις ετικέτες τροφίμων.
Μια καλή ιδέα είναι να κοιτάς τα συστατικά.
Από το νόμο οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν τα συστατικά με σειρά περιεκτικότητας. Αν βλέπεις τη ζάχαρη στα πρώτα συστατικά το πιο πιθανό είναι ότι το τρόφιμο αυτό θα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα.
To καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να κοιτάς την διατροφική επισήμανση.
Όταν ένα τρόφιμο έχει περισσότερο από 22,5γρ. σάκχαρα ανά 100γρ. έχει πολλή ζάχαρη.
Τα τρόφιμα που έχουν λιγότερο από 5γρ. σάκχαρα ανά 100γρ. έχουν λίγη ζάχαρη.
Αυτό που θα ήθελα βέβαια να γνωρίζεις είναι ότι η μικρή κατανάλωση ζάχαρης δεν δημιουργεί πρόβλημα στους περισσότερους ανθρώπους. Δεν χρειάζεται να ελέγχεις τα πάντα και να αποφεύγεις εντελώς τη ζάχαρη. Απλά πρόσεχε να μην τρως πολλή ζάχαρη από τρόφιμα που νομίζεις ότι είναι υγιεινά. Και φυσικά δεν χρειάζεται εντελώς να σταματήσεις να τρως γλυκά.
Πηγή:fitdiet.gr
Διάβασε ακόμη: