Χαλκιδική: Σαν την Μπουκαδούρα δεν έχει

Η Μπουκαδούρα” δεν είναι απλώς ένα ταβερνάκι δίπλα στο κύμα. Δεν σερβίρει καν ελαφρώς αναβαθμισμένα ελληνικά πιάτα. Είναι όλη αυτή η φιλοσοφία του comfort food, που χρειάζεσαι στις διακοπές σου και εκείνη η γευστική εμπειρία, που θα την μνημονεύεις τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Η “Μπουκαδούρα”, στην Ακτή Ελιάς στην Σιθωνία Χαλκιδικής είναι τρία πράγματα: καλό φαγητό, μοναδικό περιβάλλον και πραγματική φιλοξενία. Δεν λέω εξυπηρέτηση, λέω φιλοξενία.

Στον τοίχο, τα βραβεία επιβεβαιώνουν όσα πρόκειται να δοκιμάσετε ή έχετε ήδη δοκιμάσει την βαθιά ελληνική νοστιμιά από τα χέρια ενός από τους καλύτερους πρεσβευτές της χαλκιδικιώτικης γαστρονομίας.

Το φαγητό

Έχω δοκιμάσει πολλούς κυρίως θαλασσινούς μεζέδες τα τελευταία επτά καλοκαίρια που επισκέπτομαι στην “Μπουκαδούρα”, και ελπίζω να γευτώ πολλούς ακόμη τα επόμενα χρόνια αλλά σε αυτό το foodstory θα παρουσιάσω το τραπέζι του Μεγάλου Σαββάτου 2022.

Νηστίσιμα τους είπαμε, νηστίσιμα μας έφεραν. Όχι τηγανιτά καλαμαράκια και μυδοπίλαφο αλλά ένα τραπέζι γεμάτο θάλασσα και Ελλάδα.

Σε αυτήν την ηλιόλουστη σχεδόν καλοκαιρινή ημέρα, το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ήταν μονόδρομος.

Ως γνωστόν το τσίπουρο δείχνει προς τα μύδια. Εδώ αχνιστά, μεγάλα μύδια, να “κολυμπάνε” στο λεμονάτο ζουμί τους, που δεν πήγε χαμένο γιατί ήταν ο τέλειος τρόπος να μουσκέψει το φρέσκο μυρωδάτο ψωμάκι μας.

Μύδια αχνιστά και πατάτες τηγανιτές είναι ο τέλειος συνδυασμός. Κάτι σαν φούστα μπλούζα συνδυασμός. Εδώ τρως την τηγανιτή πατάτα, όπως της πρέπει: φρέσκια κομμένη στο χέρι, όχι πολύ λεπτή, να κρατά την τραγανότητα της αλλά και την κρεμώδη πατατένια γεύση στο εσωτερικό.

Για σαλάτα μας πρότειναν να δοκιμάσουμε την σαλάτα κρίταμο, που πραγματικά έδεσε απόλυτα με τους υπόλοιπους θαλασσινούς μεζέδες. Άλλωστε, το κρίταμο είναι γνωστό και ως το βότανο του γιαλού. Μας ήρθε με καρέ από ντομάτα και κρεμμύδι λευκό.

Στα κυρίως βάλαμε, την πάστα με χταπόδι, που δεν ήταν το αναμενόμενο κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι. Τα σιουφιχτά μακαρόνια απορρόφησαν όλη την παχιά σάλτσα ντομάτας που έχει εμποτιστεί από τα αρώματα από τα μυρωδικά και τον μαραθόσπορο ενώ η γεύση του χταποδιού ήταν τόσο έντονη ακόμη και αν στην μπουκιά δεν υπήρχε ίχνος του. Τα κομμάτια του χταποδιού που υπήρχαν στο πιάτο είχαν την βαθιά γεύση της σάλτσας, χωρίς να χάνουν την θαλασσινή μαγεία τους και ταυτόχρονα έλιωναν στο στόμα. Ευτυχώς δεν επιλέξαμε να δοκιμάσουμε άλλη μία γαριδομακαρονάδα. Όχι επειδή δεν θα ήταν ωραία, αλλά γιατί θα έχανα μία καλή ευκαιρία να συμπαθήσω και πάλι το χταπόδι.

Στις προτάσεις ήταν και ένα πιάτο με τα κλασικά σαρμαδάκια, τα οποία ήταν τυλιγμένα σε μία πιο χορταστική εκδοχή τους και έκρυβαν μια έκπληξη στο εσωτερικό τους: μία ολόκληρη γαρίδα. Την διαφορά την έκανε η κρεμώδης σάλτσα, που δεν ήταν άλλο από αλευρολέμονο και έκανε το πιάτο πιο πληθωρικό, δίνοντας σώμα στη σάλτσα και επιπλέον ένταση.

Κερασμένος χαλβάς σιμιγδαλένιος με παγωτό στο τέλος του γεύματος.

Η τοποθεσία

Το φοβερό είναι ότι δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο εστιατόριο ούτε μία κλασική ταβέρνα, από τις πολλές που βρίσκεις σε κάποιον καλοκαιρινό προορισμό.

Είναι από τα σημεία, που θα μνημονεύσετε στη διήγηση των διακοπών σας.

Εκτός από αυτό που προσφέρεται επάνω στο τραπέζι, αξίζει να προσέξει κανείς και αυτό που υπάρχει γύρω από αυτό. Όπως η πρασινογάλαζη θάλασσα της Σιθωνίας.

Φτάνοντας στην “Μπουκαδούρα”, βλέπει κανείς το παλιό οικογενειακό αγροτόσπιτο, να στέκει ανάμεσα στα πεύκα και να έχει τη θάλασσα στα πόδια του.

Στρωμένα με λευκά τραπεζομάντηλα τα τραπέζια, στη βεράντα του σπιτιού που ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος προσφέρονται για το απόλυτο δείπνο.

Η ιστορία

Ήταν στις αρχές του 2000 όταν η αυτοδίδακτη μαγείρισσα Γιώτα Κουφαδάκη μετέτρεψε το οικογενειακό τους σπίτι, πάνω στη θάλασσα στο αρχοντικό εστιατόριο «Μπουκαδούρα».

Όποιος όμως έχει γευματίσει στην όμορφη γωνιά της στην παραλιά Ελιάς στη Χαλκιδική, ίσως την έχει συναντήσει να μιλά με τον κόσμο και να ρωτά με ενδιαφέρον αν πήγαν όλα καλά και αν απόλαυσε το γεύμα του.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μαστόρισσα της κουζίνας της Μπουκαδούρας κατέχει την 45η θέση στην κατάταξη των 100 πιο επιδραστικών σεφ της χρονιάς, σύμφωνα με το FNL, πέντε θέσεις πιο πάνω πέρσι, όταν βρισκόταν στην 50η θέση της λίστας.

Μάλιστα, εμφανίστηκε πρόσφατα σε ένα από τα θεματικά επεισόδια του φετινού κύκλου του Masterchef 6.

***Τα προϊόντα και οι προτάσεις αγοράς είναι επιλογές των συντακτών του Foodstory χωρίς εμπορικό σκοπό ή διαφημιστικό έσοδο.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτό το κοκτέιλ με τσίπουρο είναι πιο νόστιμο από Mojito (vd)

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Αυτό το κοκτέιλ με τσίπουρο είναι πιο νόστιμο από Mojito (vd)

Next Article

Η τέλεια εποχή για να απολαύσουμε τις φράουλες

Related Posts