Φογάτσα, το παραδοσιακό τσουρέκι της Κέρκυρας

Το κλασικό και αγαπημένο παραδοσιακό τσουρέκι Κέρκυρας λέγεται φογάτσα και φτιάχνεται, κυρίως κατά την περίοδο του Πάσχα και της πασχαλιάς, αλλά και καθ’όλη την διάρκεια του έτους.

Η συνταγή του είναι αποτέλεσμα της ζύμωσης από την ελληνική και την ενετική κουλτούρα.

Το σχήμα του είναι συνήθως στρογγυλό. Μια παραλλαγή της φογάτσας είναι οι κολομπίνες έχουν σχήμα πλεξούδας και στην ουσία παράγονται από τα ίδια υλικά, στολίζονται με ένα κόκκινο αβγό και ένα φτερό.

Η φογάτσα φτιάχνεται από σχεδόν όλα τα υλικά ενός τσουρεκιού (αβγά, γάλα, ζάχαρη, βούτυρο, αλεύρι, μαγιά, βανίλια, ξύσμα πορτοκαλιού), με την διαφορά ότι στο τέλος προστίθεται κουμ κουάτ, και το γλυκό του κουταλιού και το λικέρ.

Υλικά

500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια κοσκινισμένο

90 γρ. βούτυρο Κέρκυρας σε θερμοκρασία δωματίου

90 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

60 γρ. γλυκό περγαμόντο ψιλοκομμένο ή φρουί γλασέ

50 γρ. λικέρ κουμκουάτ ή λικέρ πορτοκαλιού

160 ml γάλα

7 γρ. ξηρή μαγιά

2 χτυπημένα αυγά

1 βανίλια

1 πρέζα αλάτι

1 πορτοκάλι χυμό και ξύσμα

½ λεμόνι σε ξύσμα

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C.

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε 60 ml από το γάλα, προσέχωντας απλά να ζεσταθεί και όχι να κάψει.

Μόλις ζεσταθεί, το μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε 40 γρ. από τη ζάχαρη, τη μαγιά και 50 γρ. από το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε να φουσκώσει το προζύμι για 40-45 λεπτά.

Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο, την υπόλοιπη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, ξύσμα λεμονιού, το υπόλοιπο γάλα, την βανίλια και το αλάτι.

Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο, μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το λικέρ, τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Έπειτα, προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε το προζύμι και το γλυκό περγαμόντο, ανακατεύοντας σίγα-σίγα.

Ζυμώνουμε ελαφρά με την παλάμη μας, κλείνοντας την ζύμη προς τα μέσα, μέχρι να δημιουργήσουμε μια ελαστική ζύμη που θα κολλάει ελάχιστα στα χέρια αλλά θα είναι απαλή, για να μπορούμε να την απλώσουμε.

Αν νιώθουμε ότι η ζύμη κολλάει περισσότερο και δεν μπορούμε να την ζυμώσουμε, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο μέσα στο μπολ και βρέχουμε τα χέρια μας κατά το ζύμωμα.

Βρέχουμε ελαφρώς μια πετσέτα με ζεστό νερό, μέχρι να γίνει νωπή. Σκεπάζουμε με αυτήν τη ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό σημείο για 1 ώρα.

Μόλις είναι έτοιμη, την πλάθουμε σαν καρβελάκι και την μεταφέρουμε σε ένα στρογγυλό ταψάκι διαστάσεων 20 εκ. Χτυπάμε ένα κρόκο, τον αραιώνουμε με λίγο νερό και αλείφουμε τη φογάτσα.

Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει και σερβίρουμε τη φογάτσα.

tip: Αυτό το τσουρέκι δεν θέλει πολύ ζύμωμα. Δεν ζυμώνουμε σε αλευρωμένο πάγκο ούτε προσθέτουμε παραπάνω αλεύρι γιατί θα σκληρύνει η ζύμη μας. Επίσης, η ζύμη θέλει λίγη ζέστη για να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει.

Πηγή φωτογραφίας και συνταγής: www.giorgostsoulis.com

Διαβάστε ακόμη:

Brunch: Μην πετάς το τσουρέκι. Φτιάξε french toast

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Pastels de nata, τα φανταστικά πορτογαλικά ταρτάκια (vd)

Next Article

Αυτό το κοκτέιλ με τσίπουρο είναι πιο νόστιμο από Mojito (vd)

Related Posts