Το χουνκιάρ μπεγιεντί και πώς να το φτιάξεις (vd)

Δεν είναι τυχαίο ότι το χουνκιάρ μπεγιεντί είναι γνωστό ως η απόλαυση του Σουλτάνου. Είναι ο τέλειος συνδυασμός από ζουμερό πουρέ μελιτζάνας και τρυφερά κομματάκια του μοσχαριού σε πλούσια σάλτσα.

Μια δημοφιλής θεωρία για την προέλευση του χουνκάρ μπεγιεντί (Hunkar Begendi) είναι ότι το πιάτο δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στο παλάτι Topkapı της Κωνσταντινούπολης για τον Οθωμανό σουλτάνο Μουράτ IV (ο οποίος βασίλευσε το 1623-1640).

Αυτή ήταν η βασική εκδοχή του πιάτου λόγω της διαθεσιμότητας των υλικών που βρίσκονται στην παραδοσιακή συνταγή. Το πρόβειο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και η μελιτζάνα, αποτελούσαν πάντοτε βασικά συστατικά της διατροφής της Εγγύς Ανατολής και του Ισλάμ.

Και τα τρία εμφανίζονται αρκετά συχνά σε δημοφιλή μεσαιωνικά πιάτα. Οι ντομάτες όμως δεν είχαν έρθει στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του 16ου αιώνα και πολλοί μελετητές υποστηρίζουν ότι δεν έφτασαν στη Μέση Ανατολή μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα.

Αν λοιπόν το χουνκάρ ξεκίνησε αρχικά να σερβίρεται τον 17ο αιώνα, οι γεύσεις του πρέπει να έχουν αλλάξει σημαντικά τους τελευταίους τέσσερις αιώνες, με την προσθήκη νέων υλικών.

Όπως και όποτε να δημιουργήθηκε τελικά, το χουνκάρ μπεγιεντί παραμένει ένα από τα πιο iconic signature dishes της Ανατολής.

Δείτε τη συνταγή για αυθεντικό χουνκιάρ μπεγιεντί με κοκκινιστό από τη Μαρία Εκμεκτσίογλου

Υλικά:

700 γρ. μπούτι αρνάκι,

6 μελιτζάνες,

1 κρεμμύδι ξερό,

2 σκ. σκόρδο,

4 ώριμες ντομάτες,

½ κ.γ. αλάτι,

λίγο φρεσκοκομμένο πιπέρι,

2 δαφνόφυλλα,

2 ξυλάκια κανέλας.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Το «βιβλίο» είναι το πιάτο και το ποτήρι στην  Έκθεση Detrop Boutique 2022 

Next Article

Πασχαλινή χειροποίητη συλλογή «Με της καρδιάς το φως IΙ»

Related Posts