Η παραγωγή ρυζιού στην Ευρώπη έχει σημαντική περιβαλλοντική διάσταση, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση ορισμένων υγροβιότοπων.
Στην Ελλάδα το ρύζι παράγεται κυρίως στο εθνικό πάρκο Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα και στην Ισπανία το ρύζι προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) της Βαλένθια παράγεται στο εθνικό πάρκο της Αλμπουφέρας.
Τα δύο προαναφερθέντα εθνικά πάρκα αποτελούν προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.
Οι ορυζώνες είναι πολύ σημαντικοί για την πανίδα της περιοχής, καθώς λειτουργούν ως τεχνητοί εποχιακοί υγροβιότοποι, «συμπληρώνοντας» το φυσικό οικοσύστημα.
Η συνέχιση της καλλιέργειας ρυζιού σε προστατευμένες περιοχές αποτελεί προϋπόθεση για την ισορροπημένη λειτουργία του οικοσυστήματος.
Χωρίς τους ορυζώνες, μεγάλο μέρος των εν λόγω περιοχών θα υποβαλλόταν σε προοδευτική απερήμωση λόγω της συνδυαστικής επίδρασης της αύξησης της αλατότητας του νερού και της ξηρασίας κατά τους θερινούς μήνες.
Ευρωπαϊκό Ρύζι που παράγεται στην Ελλάδα
Οι κύριες ποικιλίες του Ευρωπαϊκού Ρυζιού είναι οι Καρολίνα και Ρονάλντο, οι οποίες παρουσιάζουν εξαιρετικής ποιότητας χαρακτηριστικά.
Οι συγκεκριμένες μεσόσπερμες ποικιλίες ρυζιού προσαρμόζονται εξαιρετικά στο μεσογειακό κλίμα. Με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν, όπως το μέσο μέγεθος του κόκκου στα 6mm και το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό φθοράς που παρουσιάζουν που είναι μικρότερο από 0,5%, οι εν λόγω ποικιλίες διαθέτουν την ιδανική ποσότητα άμυλου, που συντελεί στην διατήρηση της υφής και της σταθερότητας του ρυζιού. Κατά το μαγείρεμα, οι ποικιλίες αυτές διατηρούν μία σπυρωτή υφή, η οποία ταυτόχρονα παραμένει κρεμώδης και βελούδινη. Αυτοί οι τύποι ρυζιού είναι ιδανικοί για πιλάφι και συνταγές ρυζιού με κρεμώδη υφή.
Ρύζι ΠΟΠ «Valencia»
Το ρύζι ΠΟΠ VALENCIA έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στην μοναδική του γεύση.
Οι ποικιλίες του (Senia, Bomba και Albufera) έχουν την ιδιότητα να επηρεάζουν γευστικά το ζωμό όπου μαγειρεύονται, κάτι που είναι ιδανικό για συνταγές όπου το ρύζι μαγειρεύεται σε ζωμούς διαφορετικών γεύσεων, αλλά και ψημένο ή σε paella.
Βασικό χαρακτηριστικό όλων αποτελεί η ιδιαίτερη κρεμώδης υφή τους με μία τραγανή επίγευση στο εσωτερικό κάθε κόκκου, οι οποίοι και διατηρούν τη δομή τους χωρίς να λασπώνουν.
Επιπρόσθετα, το ρύζι Bomba δεν επηρεάζεται από το υπερβολικό βράσιμο, καθιστώντας το ιδανικό για όσους δεν είναι ακόμα ειδικοί στην προετοιμασία των paella.
Πηγή: https://sustainablerice.eu/
Διαβάστε ακόμη: