Ο americano είναι ένα είδος καφέ εσπρέσο που όμως, διαφέρει από τον lungo. Πολλοί τον συγκρίνουν με τον καφέ φίλτρου.
Για αυτό και σε κάποιες χώρες δεν τον παρασκευάζουν σε εσπρεσιέρα, αλλά σε μηχανή φίλτρου.
Ωστόσο, είναι ένας απλός τρόπος για να αραιώσει ο εσπρέσο και να απολαύσει κανείς περισσότερο την γεύση του.
Ο americano είναι η λύση για περισσότερη απόλαυση του αγαπημένου μας καφέ. Έτσι, να καταναλώσουμε έναν διπλό εσπρέσο, ο οποίος όμως θα είναι πιο ελαφρύς και με λιγότερη καφεΐνη (χωρίς βέβαια να είναι γευστικά ανώτερος από έναν κανονικό διπλό εσπρέσο).
Για τους fun του εσπρέσσο που χρειάζονται δύο ή τρεις καφέδες την ημέρα, αυτή είναι η πιο πρακτική λύση.
Πολλοί bartenders ή καταναλωτές δεν αφήνουν την καφετιέρα να τρέξει περισσότερο νερό, αλλά προσθέτουν επιπλέον ζεστό νερό. Για τον λόγο αυτό, συνήθως δεν σερβίρουμε τον americano σε φλιτζάνι, αλλά σε κούπα (mug).
Με τον τρόπο αυτό όμως καταστρέφουν την όμορφη κρέμα που απολαμβάνουν πάνω στον καφέ τους και τον κάνουν πιο λαχταριστό.
Η λύση λοιπόν, είναι να ρίξει κανείς ζεστό νερό στην κούπα, και στην συνέχεια να προσθέσει τον καφέ. Με τον τρόπο αυτό, προσθέτουμε τον καφέ ομαλά στο νερό και έτσι δεν χαλάει το καϊμάκι στην επιφάνεια του.
Έξτρα tip: Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα, ετοιμάζουμε τον καφέ κανονικά σε κάποιο φλυτζάνι. Στη συνέχεια, τον ρίχνουμε στην κούπα με το ζεστό νερό και όχι απευθείας από την εσπρεσιέρα.
Ποιος εμπνεύστηκε τον americano;
Ο μύθος λέει πως Ιταλοί baristi εφηύραν τον καφέ americano κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για χάρη των αμερικανών στρατιωτών (εξ ου και το όνομα που έλαβε), οι οποίοι έβρισκαν τον καθαρό εσπρέσο μικρό, πικρό και έντονο και ήθελαν κάτι που να μοιάζει με τον καφέ που έπιναν στα σπίτια τους.
Διαβάστε ακόμη: