Να αντικατασταθεί το κακάο από τη σοκολάτα;

Την στιγμή που η βιομηχανία σοκολάτας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αλλά και της επιτακτικής ανάγκης για κατάργηση της παιδικής εργασίας στις φυτείες κακάο, αναζητούνται ήδη οι εναλλακτικές λύσεις. Τι θα γινόταν όμως αν μια σοκολάτα μπορούσε να γίνει από άλλα φυτά;

Μια startup εταιρία με έδρα τη Γερμανία που τώρα ανήκει στον τεχνολογικό επιταχυντή Y Combinator, φτιάχνει σοκολάτα χωρίς κακάο χρησιμοποιώντας «ζύμωση ακριβείας» άλλων συστατικών.

Μάλιστα, η εταιρεία ελπίζει ότι περίπου σε μια δεκαετία να αντικαταστήσει πλήρως το κακάο που χρησιμοποιείται σε προϊόντα μαζικής αγοράς.

Χρησιμοποιώντας υποπροϊόντα ως συστατικά, το QOA μπορεί να συρρικνώσει το αποτύπωμα άνθρακα της σοκολάτας. Δεδομένου ότι, παράγεται σε κλίμακα, το υποκατάστατο κακάο μπορεί επίσης να είναι λιγότερο ακριβό από το πραγματικό.

 «Λατρεύουμε τη σοκολάτα, αγαπάμε το κακάο και αγαπάμε το προϊόν που παράγεται με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο από μικροκαλλιεργητές», δηλώνει η συνιδρύτρια της εταιρίας Sara Marquart.

«Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν είναι μια επεκτάσιμη προσέγγιση για την παρασκευή σοκολάτας για την παγκόσμια κατανάλωση σοκολάτας. Θέλουμε απλώς να προσφέρουμε μια λύση για τη σοκολάτα μαζικής αγοράς που θα μπορούμε να παραλείψουμε το αποτύπωμα του CO2 και την παιδική σκλαβιά».

Η startup σχεδιάζει επίσης να λανσάρει το δικό της brand για να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να ενημερωθούν για θέματα όπως η παιδική δουλεία στην παραγωγή κακάο.

 «Νομίζω ότι μόνο λίγοι γνωρίζουν για την παιδική εργασία και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν για τον αντίκτυπο του κλίματος», αναφέρει.

Συνεργάζονται με έναν βραβευμένο με αστέρι Michelin σεφ, για παράδειγμα, για να δείξουν πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η σοκολάτα. Αλλά ο πρωταρχικός στόχος είναι να αντικατασταθεί το κακάο σε καραμέλες και άλλα προϊόντα σοκολάτας που διατίθενται στην αγορά. Πιλοτικές δοκιμές με μεγαλύτερες μάρκες είναι πιθανό να ξεκινήσουν το επόμενο έτος.

Με πληροφορίες από fastcompany.com

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Το λογότυπο της Θεσσαλονίκης για τη διεθνή γαστρονομία

Next Article

Σκόνη σκόρδου: Μην στερείστε τίποτα από τη νοστιμιά του

Related Posts