Κατακόκκινες ντομάτες ποικιλίας “ελπίδα” από το 100% πράσινο θερμοκήπιο της ΟΕΤ

Την πρώτη του σοδειά παρέδωσε το 100% αυτόνομο ενεργειακά πράσινο θερμοκήπιο της ελληνικής εταιρείας Organic Electronic Technologies (OET) στη Θέρμη.

Η πρώτη συγκομιδή περιέχει κατακόκκινες ντομάτες της ποικιλίας “Ελπίδα”, οι οποίες αποδεικνύουν έμπρακτα την αύξηση παραγωγής που επιτυγχάνεται στο αυτόνομο ενεργειακά θερμοκήπιο και τις προηγμένες μεθόδους που εφαρμόζονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το θερμοκήπιο λειτουργεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Agrores, υποστηρίζεται σε ποσοστό 100% από ΑΠΕ και εφαρμόζεται σε εγκατάσταση 200 τ.μ στη Θέρμη που παραχώρησε ο Δήμος.

Το θερμοκήπιο είναι πλήρως αυτοματοματοποιημένο και ενεργειακά αυτόνομο καθώς έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά νέας γενιάς στη σκεπή ενώ δεν παίρνει ενέργεια από άλλη εξωτερική πηγή (δηλαδή δεν συνδέεται με τη ΔΕΗ) αλλά συμπληρωματικά χρησιμοποιείται μια άλλη πηγή ενέργειας, η αιολική και ειδικά το χειμώνα, όταν υπάρχουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χρησιμοποιούνται ως καύσιμο δευτερογενή υλικά, όπως για παράδειγμα χρησιμοποιημένα λάδια, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι από τα έως τώρα αποτελέσματα αυτής της πειραματικής προσπάθειας διαπιστώθηκε ότι η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί από 15% έως 30%, αναλόγως με το πόσα φωτοβολταϊκά θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψεις στη στέγη του θερμοκηπίου. Επίσης, μέσα από αυτό το πείραμα ελέγχονται και άλλες παράμετροι, όπως οι αυτοματισμοί, ο περιορισμός της ακτινοβολίας, η συνεργασία μεταξύ των διαφόρων πηγών ενέργειας, ο προσανατολισμός της εγκατάστασης κ.λπ.

«Το πειραματικό θερμοκήπιο θα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες και συμπεράσματα σε μια σειρά επαγγελματίες, για παράδειγμα σε αυτούς που κατασκευάζουν θερμοκήπια, αυτούς που παράγουν ενέργεια μέσω φωτοβολταικών, αλλά και σε επαγγελματίες αγρότες, δηλαδή αφορά όλη την αλυσίδα, από τον παραγωγό ενέργειας, μέχρι τον αγρότη», όπως χαρακτηριστικά έχει τονίσει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου HOPE-A Στέργιος Λογοθετίδης.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτές οι πράσινες ντομάτες είναι πιο γλυκές από τις κόκκινες

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Γιατί δεν σερβίρουν τηγανητές πατάτες τα «καλά» εστιατόρια;

Next Article

Μαρινάρουμε ή όχι τα κρέατα της Τσικνοπέμπτης

Related Posts