Guardian για Θεσσαλονίκη: «Ένα μοναδικό γαστρονομικό ρεπερτόριο»

Η Θεσσαλονίκη είναι η de facto «food city» της Ελλάδας», λέει η Diane Kochilas, μια ελληνοαμερικανίδα τηλεοπτική σεφ με αμέτρητα βιβλία για την ελληνική και τη μεσογειακή κουζίνα στο ενεργητικό της.

Τα Ηνωμένα Έθνη συμφωνούν, με την Unesco να ορίσει τη Θεσσαλονίκη ως την πρώτη πόλη γαστρονομίας στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2021. Για πολλούς, δεν αποτελεί έκπληξη η αναγνώριση της γαστρονομικής κουλτούρας της Θεσσαλονίκης με αυτόν τον τρόπο: «Βασικά, η Unesco επιβεβαίωσε αυτό που γνωρίζαμε εδώ και αιώνες», λέει η ειδικός. Chantal Jaspers of Epiculiar, μια τουριστική εταιρεία που δίνει στους επισκέπτες την εσωτερική διαδρομή στη γαστρονομική σκηνή της πόλης.

 «Η Θεσσαλονίκη είναι επίσης η καρδιά της Μακεδονίας, μιας από τις σημαντικότερες αγροτικές περιοχές της Ελλάδας», λέει η Κόχιλας. Περπατήστε στις κεντρικές αγορές Μοδιάνο και Καπάνι για να βρείτε ζουμερά ροδάκινα Νάουσας, ελιές Χαλκιδικής και ζωηρόκόκκινες πιπεριές Φλωρίνης – αυτό το πλούσιο, τοπικό προϊόν παίρνει τη θέση του σε ελληνικές, εβραϊκές, βαλκανικές και τουρκικές συνταγές. Το αποτέλεσμα; Ένα μοναδικά θεσσαλονικιώτικο γαστρονομικό ρεπερτόριο, που απολαμβάνετε καλύτερα με ένα γενναιόδωρο ποτήρι τοπικό κρασί.

Η Κόχιλας κάνει αναφορά εκτός από τα αγαπημένα ελληνικά κλασικά, όπως το τζατζίκι, το σουβλάκι και η ελληνική σαλάτα με φέτα, στις τοπικές σπεσιαλιτέ της Θεσσαλονίκης. Αναφέρει μία σειρά από λιχουδιές που έχουν συνδεθεί με την νύφη του Θερμαϊκού.

Η μπουγάτσα

Από τις πιο διάσημες θεσσαλονικιώτικες λιχουδιές, η μπουγάτσα κατάφερε να κερδίσει και την καρδιά των Βρετανών δημοσιογράφων του Guardian με τη γνωστή εφημερίδα να την αποκαλεί «το απόλυτο πρωινό».

Τα σουτζουκάκια

Στη Θεσσαλονίκη αρκετά εστιατόρια φτιάχνουν τα σουτζουκάκια και με μία δόση μπούκοβο ή λίγη καυτερή πιπερίτσα. Όπως αναφέρει ο Guardian, όμως, ένα από τα μεγάλα μυστικά για τα τέλεια σουτζουκάκια δεν είναι άλλο από την υψηλή ποιότητα του κρέατος κάτι που στη Θεσσαλονίκη έχει πάντα τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τα κουλούρια

Σε όποιο μέρος της Ελλάδας κι αν βρεθείτε αυτό το μαλακό, τραγανό, χορταστικό σνακ το αποκαλούν όλοι με το ίδιο όνομα: «κουλούρι Θεσσαλονίκης». Θα τα βρείτε παντού, από τους αμέτρητους εξαιρετικούς, τοπικούς φούρνους μέχρι τα μεγάλα ταψιά των πλανόδιων πωλητών σε διάφορα σημεία της πόλης.

Η εβραϊκή κουζίνα

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα συστατικά της γαστρονομίας στη Θεσσαλονίκη είναι οι βαθιές επιρροές της από την εβραϊκή κουζίνα. Κι αυτό γιατί στη συμπρωτεύουσα υπήρχε εγκατεστημένη μία από τις μεγαλύτερες εβραϊκές κοινότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αν βρεθείτε στη μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας αναζητείστε τα πιτάκια γεμιστά με μελιτζάνα, από τα πιο ξεχωριστά πιάτα της συγκεκριμένης κουζίνας. Kαι ο Guardian τα συστήνει ανεπιφύλακτα.

Το τοπικό κρασί

Οι αμπελώνες της γόνιμης μακεδονικής γης γύρω από τη Θεσσαλονίκη προσφέρουν απλόχερα κάποιες από τις ωραιότερες τοπικές ποικιλίες κρασιού σε όλη τη Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτές τα λευκά Μαλαγουζιά και Ασύρτικο και τα κόκκινα Ξινόμαυρο, Μαυρούδι και Λημνιό.

Το μπουγιουρντί

«Στη Θεσσαλονίκη τα πιάτα είναι πολύ συχνά λίγο πιο καυτερά και πικάντικη απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα», γράφει ο Guardian. Aυτή η ευρέως διαδεδομένη λεπτομέρεια της τοπικής κουζίνας μπορεί να εντοπιστεί θριαμβευτικά στο περίφημο μπουγιουρντί.

Τα τρίγωνα

Όπως και στη διάσημη μπουγάτσα έτσι και στο εμβληματικό γλυκό της Θεσσαλονίκης, τα τρίγωνα Πανοράματος, το φύλλο έχει την τιμητική του.

Οι ουζομεζέδες

Στα άπειρα μεζεδοπωλεία της Θεσσαλονίκης οι φρέσκοι, εκλεκτοί μεζέδες πάνε και έρχονται πάνω στους μεγάλους δίσκους, συνοδεία καταπληκτικού ούζου (ή κρασιού).

Ο φραπές

Η Θεσσαλονίκη θεωρείται πρωτεύουσα του φραπέ, όλοι το γνωρίζουν αυτό. Ωστόσο για αυτό δεν ευθύνεται μόνο το γεγονός ότι στην πόλη λέγεται πως υπάρχουν αναλογικά περισσότερα καφέ ανά κάτοικο από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ευρώπης. Στην πραγματικότητα η Θεσσαλονίκη είναι, αναμφισβήτητα, η πρωτεύουσα του φραπέ γιατί αυτός ο διάσημος σε ολόκληρο τον κόσμο τύπος καφέ ανακαλύφθηκε εδώ.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Η φιλοσοφία του slow food μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους

Next Article

Θεσσαλονίκη: Τα 15 σημεία που προτείνει ο Guardian για τις σπεσιαλιτέ τους

Related Posts