Ένα διαφορετικό και πεντανόστιμο γαλακτοκομικό προϊόν της κρητικής κουζίνας είναι η στάκα αλλά και το στακοβούτυρο.
Από άποψη υφής, η στάκα έχει υφή μεταξύ τυριού κρέμα και γιαουρτιού αλλά με ιδιαίτερη γεύση και αρκετά… λιπαρά.
Στάκα είναι η τσίπα (κρέμα) του γάλακτος από το άρμεγμα αλατίζεται ελαφρά και φυλάσσεται. Καθώς αρχίζει η πέτσα να πήζει και να ξεκολλάει από τον πάτο της κατσαρόλας, διαχωρίζονται οι πρωτεΐνες της από το βούτυρο της. Αφαιρείται το βούτρο και η κρέμα συνεχίζει να ζεσταίνεται. Η πηκτή μάζα των πρωτεϊνών που απομένει ονομάζεται «στάκα» και το βούτυρο «στακοβούτυρο».
Καθώς ζεσταίνεται η στάκα αναδύει ένα υπέροχο άρωμα, το χρώμα της είναι υπόλευκο ή υποκίτρινο και η γεύση της έντονα γαλατένια και βουτυρένια.
Συνδυάζεται φανταστικά με πατάτες τηγανητές ή οφτές αλλά και αυγά, ενώ χρησιμοποιείται όπως το φρέσκο βούτυρο σε μακαρόνια και πιλάφι, και προσφέρει ιδιαίτερη γεύση σε πίτες όπως η κρεατότουρτα και το χανιώτικο μπουρέκι.
Η φωτογραφία από το Κρητικό καφενείο στη Θεσσαλονίκη. Τραγανές πατάτες τηγανιτές με στάκα.
*Τα προϊόντα και οι προτάσεις αγοράς είναι επιλογές των συντακτών του Foodstory χωρίς εμπορικό σκοπό ή διαφημιστικό έσοδο.