Ο καφές και οι θερμίδες του

Κάθε φορά που ξεκινάω διατροφή ψάχνω να βρω από ποιο γεύμα θα… κόψω θερμίδες. Αν και συνήθως δεν τον έχουμε στο μυαλό μας ο καφές μπορεί να αποτελέσει ένα ολόκληρο γεύμα.

Υπό ορισμένες προϋποθέσεις ο καφές είναι ρόφημα που δεν βοηθάει στη δίαιτα.

Και αυτό γιατί παρά την δημοφιλή αντίληψη, ο καφές δεν έχει μηδενικές θερμίδες και μάλιστα μπορεί να καταλήξει να δίνει όσες θερμίδες δίνει ένα ολόκληρο γεύμα και μάλιστα χωρίς τα θρεπτικά συστατικά του.

Ο καφές προτείνεται για όσους βρίσκονται σε δίαιτα, καθώς παράλληλα επιταχύνει τον μεταβολισμό, κάνοντας τον οργανισμό να καίει τις περιττές θερμίδες γρηγορότερα και αποδοτικότερα. Με τον κατάλληλο τρόπο ο καφές είναι σύμμαχος και όχι εχθρός μας στην προσπάθεια μας για απώλεια κιλών.

Πόσες θερμίδες έχει ο καφές που πίνουμε;

Οι θερμίδες του καφέ προέρχονται από τα έλαια που συναντώνται στον κόκκο, τα οποία μπορεί να είναι εντονότερα ανάλογα τόσο με την ποικιλία, όσο και με το βαθμό καβουρδίσματος και βέβαια με τη μέθοδο εκχύλισης. Πάντως, ένας espresso (60 ml) δεν περιέχει πάνω από 3-5 θερμίδες. Αμελητέες είναι και οι θερμίδες στον στιγμιαίο καφέ, αντίστοιχες με τις σχεδόν μηδενικές θερμίδες του espresso.

Την ίδια ώρα μια κούπα καφέ φίλτρου περιέχει σχεδόν διπλάσιες θερμίδες δηλαδή, σχεδόν 10-12. Εξίσου

Όλα τα παραπάνω αφορούν μόνο τον καφέ που πίνεται σκέτος. Δεν υπάρχει επιπρόσθετο στοιχείο που να μην ανεβάζει κατά πολύ το θερμιδικό του φορτίο, όπως το γάλα, και κάποιες άλλες να είναι θερμιδικές βόμβες, όπως η ζάχαρη, τα σιρόπια ή η σαντιγί.

Έτσι, ενώ ένας διπλός espresso δεν έχει περισσότερες από δέκα θερμίδες, για έναν cappuccino, οι θερμίδες εκτινάσσονται στις 100, μόνο και μόνο από την προσθήκη του γάλακτος. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα στον Latte, όπου το γάλα είναι σημαντικά περισσότερο – ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το γάλα χαμηλών λιπαρών συνήθως αποφεύγεται, καθώς δεν παράγει καλό αφρόγαλα.

Παράλληλα, μια κουταλιά ζάχαρης έχει περίπου 40 θερμίδες, ενώ το αντίστοιχο φορτίο πολλαπλασιάζεται στα έτοιμα σιρόπια. Η σαντιγί όχι μόνο έχει πολλές θερμίδες, αλλά έχει και λιπαρά, τα οποία επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το διαιτολόγιό μας.

Πώς αποφεύγουμε τις θερμίδες;

Πίνοντας τον καφέ μας σκέτο.

Χρησιμοποιώντας Stevia αντί για ζάχαρη.

Αντικαθιστώντας το γάλα με φυτικό γάλα.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Avocado toast for the millenials

Next Article

Blue Monday: Οι τροφές που βοηθούν στη διάθεση

Related Posts