Αν βλέποντας την εικόνα αυτής της μπριζόλας με τα καραμελωμένα κρεμμύδια σας έτρεξαν τα σάλια, σας διαβεβαιώ οτι η γεύση ήταν ανώτερη από την όψη της.
Η διαδικασία του σοταρίσματος του κρεμμυδιού σχεδόν πριν από κάθε συνταγή είναι ο νούμερο ένα κανόνας της μεσογειακής κουζίνας.
Στην Ελλάδα αγαπάμε τα κρεμμύδια οπότε γιατί όχι και σε αυτήν την πιο καραμελωμένη εκδοχή τους.
Είναι ένα οικονομικό, απλό και εύκολο συνοδευτικό πιάτων με κρεατικά, όσπρια, πουλερικά αλλά και ψάρια. Επίσης είναι πολύ γευστική γλυκιά προσθήκη σε σάντουιτς ή μπέργκερς.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι θέλουν χρόνο και υπομονή ώστε να βγάλουν τα σάκχαρα τους και να μην παραψηθούν. Υπολογίστε περίπου 20-30 λεπτά. Και φυσικά το καθάρισμα που συνήθως μας φέρνει δάκρυα.
Μπορούν να γίνουν είτε στο τηγάνι είτε στο φούρνο.
Η διαδικασία στο τηγάνι
*Αφαιρείτε πρώτα τις ρίζες και το πάνω μέρος από το βολβό.
*Ξεφλουδίζετε τα κρεμμύδια και τα κόβετε κάθετα σε 2 μέρη. Στη συνέχεια τα κόβετε σε λεπτές φέτες με ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι.
*Ζεσταίνετε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι μέχρι το βούτυρο να λιώσει.
*Ρίχνετε τα κρεμμύδια, αλατίζετε και προσθέτετε λίγο πιπέρι. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν, διαδικασία που διαρκεί περίπου 5-10 λεπτά.
*Στη συνέχεια ρίχνετε τη ζάχαρη και το νερό. Συνεχίζετε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά για περίπου μία ώρα ανακατεύοντας ανά διαστήματα για να μην κολλήσουν τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα. Είναι έτοιμα όταν πάρουν ένα ωραίο, χρυσαφένιο χρώμα και έχουν στεγνώσει.
Η διαδικασία στο φούρνο
Ένας ακόμα πιο εύκολος τρόπος για να καραμελώσετε κρεμμύδια είναι να τα ψήσετε στο φούρνο, πρακτική που τα κάνει πιο εύπεπτα.
*Κόβετε τα κρεμμύδια σε πολύ λεπτές φέτες.
*Καλύπτετε ένα κεραμικό σκεύος φούρνου με λαδόκολλα και απλώνετε ομοιόμορφα τα κρεμμύδια.
*Τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και λίγο αλατοπίπερο, ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύετε ώστε το αλατοπίπερο να πάει παντού.
*Ψήνετε για περίπου 30 λεπτά στους 200°C παρακολουθώντας τα για να μην καούν και αν χρειαστεί, ανακατεύετε για να ψηθούν ομοιόμορφα, κάθε 10 λεπτά.
Καραμέλωμα ολόκληρων κρεμμυδιών
Μια ακόμα καλή ιδέα είναι να δοκιμάσετε να καραμελώσετε ολόκληρα κοκκάρια στο τηγάνι.
*Τα καθαρίζετε, τα πλένετε και τα ρίχνετε σε ένα τηγάνι όπου έχετε ζεστάνει ελαιόλαδο και λίγο βούτυρο.
*Τα σοτάρετε για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα και στη συνέχεια προσθέτετε λίγο νερό, ζάχαρη, ξίδι βαλσαμικό και μια πρέζα αλατοπίπερο.
*Καλύπτετε το σκεύος και μαγειρεύετε για 30 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία. Ανά διαστήματα ελέγχετε το μαγείρεμα και αν χρειαστεί αφαιρείτε προς το τέλος το περίσσιο νερό ώστε η σάλτσα να μην είναι υδαρής αλλά συμπυκνωμένη (σε υφή και γεύση).
Η συνταγή είναι από www.olivemagazine.gr που δοκίμασα και πέτυχε.
Κάποιες φορές έχω προσθέσει ξύδι βαλσάμικο ή κρέμα βαλσαμικού. Γίνονται πιο γλυκόξινα και αποκτούν περισσότερο βάθος στη γεύση. Ωστόσο, θέλει προσοχή γιατί είτε μπορεί να παραψηθούν και να πικρίσουν, είτε να μείνουν κάπως άψητα και άρα να έχουν την αψάδα του κρεμμυδιού που μπορεί να μην ταιριάξει με το πιάτο σας.