Αν είσαι λάτρης της tiramisu πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις μία μαζί με έναν espresso ή Americano στο Ergon Agora East.
Να το δοκιμάσεις και να μας πεις τη γνώμη σου. Αν συμφωνούμε ή όχι ότι η tiramisu με μασκαρπόνε και καφέ εσπρέσσο είναι μία από τις καλύτερες της πόλης.
Μέσα στο γυάλινο κουπάκι του δεν θα βρεις τα παραδοσιακά λευκά σαβαγιάρ μουσκεμένα στον καφέ θα βρεις όμως κομμάτια από κάποιο σοκολατένιο κέικ, που έχει εμποτιστεί με έναν πολύ γευστικό υγρό, πιθανότατα καφέ και λικέρ, αλλά δεν έχει έντονη γεύση. Η επικάλυψη με καφέ είναι που τελειοποιεί και ισορροπεί την βουτυρένια κρέμα. Όσες φορές δοκιμάσαμε το γλυκό ήταν πολύ φρέσκο και άρα δεν αντιμετωπίσαμε την επίγευση βουτύρου, που κολλάει στον ουρανίσκο και χαλάει όλη την εμπειρία. Αυτή η γεύση συνήθως είναι αποτέλεσμα ενός γλυκού που έχει παραμείνει στο ψυγείο περισσότερο από ότι πρέπει.
Tiramisu italiano
Το τιραμισού είναι ένα γλυκό διαδεδομένο σε όλη την Ιταλία, η προέλευση του οποίου βρίσκεται μεταξύ Φρίουλι και Βένετο. Tρώγεται με κουτάλι έχοντας ως βάση μπισκότα σαβαγιάρ (ladyfingers) βρεγμένα με καφέ και καλύπτονται με κρέμα από τυρί μασκαρπόνε, αυγά και ζάχαρη. Το γλυκό συνήθως σερβίρεται κρύο, αφού έχουν περάσει τουλάχιστον 2 ώρες μες στο ψυγείο. Σε κάποιες συνταγές δεν χρησιμοποιούν αυγά.
Παραλλαγές της συνταγής θέλουν την προσθήκη σαντιγί και/ή ασπράδι αυγού ενωμένα με την κρέμα μασκαρπόνε, προκειμένου να γίνει πιο ελαφρύ, παχύ και αφρώδες, αλλά και αλκοολούχων ποτών, όπως Marsala. Μια άλλη παραλλαγή θέλει την προετοιμασία της κρέμας με τα αυγά που τοποθετείται σε μπεν μαρί, για να ψηθούν και να παραταθεί έτσι η συντήρηση. Με τον καιρό, αντικαθιστώντας κάποια από τα συστατικά, κυρίως καφέ, προέκυψαν πολλές παραλλαγές όπως το τιραμισού με σοκολάτα, φράουλα, αμαρέτο, berry, λεμόνι, ανανά, γιαούρτι, μπανάνα, βατόμουρο, καρύδα ακόμα και μπύρα.
*Τα προϊόντα και οι προτάσεις αγοράς είναι επιλογές των συντακτών του Foodstory χωρίς εμπορικό σκοπό ή διαφημιστικό έσοδο.