Λεύκωμα – οδηγός για το κρασί και την παράδοση της Δράμας

Ένα πολύ όμορφο λεύκωμα που συγκεντρώνει εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό όπως και πληροφορίες γύρω από την οινοπαραγωγή αλλά και την ιστορία της Δράμας με τίτλο «Δραμοινογνωσία, Γεύση οίνου, επίγευση πολιτισμού» παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ.Γιώργος Παπαδόπουλος, μαζί με τους συντελεστές δημιουργίας του έργου.

‘Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, για τη δημιουργία του λευκώματος προηγήθηκε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας και την προϊσταμένη της υπηρεσίας κα Βασιλική Πουλιούδη, με την Ένωση Οινοποιών Δράμας που εκπροσωπήθηκε στην παρουσίαση από τον κ. Γιώργο Ζάχαρη, δ/ντή του Οινοποιείου Κώστα Λαζαρίδη αλλά και με τη φωτογραφική ομάδα που εκπροσωπήθηκε από τον κ. Κώστα Βιδάκη.

«Το αποτέλεσμα του λευκώματος οφείλεται σε μια συλλογική προσπάθεια» τόνισε αργότερα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, εξαίροντας το έργο που επιτελέστηκε και από την πλευρά των υπηρεσιακών παραγόντων της ΠΕ Δράμας.

«Έπεται και συνέχεια», τόνισε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της παρουσίασης ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας μεταξύ άλλων:

«H Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, αφουγκράστηκε απόλυτα τη φωνή των οινοποιών και προχώρησε στη χρηματοδότηση του τίτλου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, για τα προϊόντα οίνου της περιοχής μας. Είναι μια πράξη που γίνεται κάθε 100 χρόνια και πλέον. Η Περιφέρεια έπρεπε να ανταποκριθεί στο αίτημα. Υπάρχει χρηματοδότηση και αυτή η προσπάθεια θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα γιατί είναι όλα έτοιμα».

Η ανάδειξη αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει να κάνει με τη λατρεία του Θεού Διόνυσου και την καλλιέργεια της Αμπέλου. Αυτό αναδείχθηκε είτε στο κείμενο είτε στις φωτογραφίες (του λευκώματος). Όλα τα αντικείμενα που αποτυπώνονται μέσα στο λεύκωμα είναι εκτεθειμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας και ο καθένας έχει τη δυνατότητα να τα επισκεφθεί. Ωστόσο, πλέον έχει τη δυνατότητα και να ξεφυλλίσει το λεύκωμα που έχει γίνει με πολύ μεράκι και αναδεικνύει την τοπική κληρονομιά».

Ο κ.Γιώργος Ζάχαρης, εκπρόσωπος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Νομού Δράμας, είπε ότι στο λεύκωμα προβάλλεται και η δουλειά των οινοποιών, τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια, στη Δράμα. «Η Δράμα έχει μπει πλέον με πολύ γερές βάσεις στον οινοπαραγωγικό χάρτη της Ελλάδας, της Ευρώπης αλλά και του κόσμου, μέσα από τα ποιοτικά προϊόντα της που οδεύουν σε πάρα πολλές αγορές. Πριν από 7 χρόνια, το 2014, μπήκε στη ζωή μας η Δραμοινογνωσία και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να γίνει θεσμός. Ελπίζουμε σύντομα να επανέλθουμε και να οργανωθεί και πάλι ακόμη πιο καλά για να δώσει περισσότερη προβολή όχι μόνο στη δουλειά των οινοποιών αλλά και των συναφών επαγγελμάτων που σχετίζονται με τη γαστρονομία, την επισκεψιμότητα και τα αξιοθέατα».

«Οι συντελεστές στο φωτογραφικό μέρος της έκδοσης είναι συνεργάτες του επιμελητή της έκδοσης κ. Πέτρου Μπότσα. Εκ μέρους των φωτογράφων θα ήθελα να τον ευχαριστήσω που επέτρεψε αρκετά μεγάλο βαθμό ελευθερίας, ακούγοντας και αποδεχόμενος προτάσεις και επιλογές τους, έτσι ώστε να παρουσιαστεί το συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

Εκπροσωπώντας την φωτογραφική ομάδα που εργάστηκε για τη δημιουργία του λευκώματος, ο κ. Κώστας Βιδάκης ανέφερε ότι:

Την φωτογραφική ομάδα του έργου αποτελούν η Σοφία Σιγγιρίδου, ο Σάκης Βέργος, ο Νίκος Καραμπετάκης, ο Νίκος Πέτρου, ο Γιάννης Λιόντας και ο Κυριάκος Μιχαηλίδης. Το Λεύκωμα είναι ένα πολύχρωμο σκηνικό και πραγματικό δώρο της φύσης, που ταξιδεύει τον αναγνώστη στον χρόνο και τα δώρα του Διονύσου στην περιοχή της Δράμας που δεν είναι άλλα από την Άμπελο και τον Οίνο.

Πηγή: xronikadramas.gr

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Το νοστιμότερο ρύζι είναι από κουνουπίδι (συνταγή)

Next Article

Αυτό είναι το γλυκό των εορτών

Related Posts