Το νοστιμότερο ρύζι είναι από κουνουπίδι (συνταγή)

Το κουνουπίδι έχει πολλά οφέλη για την υγεία και είναι ένα λαχανικό που θα πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής μας διατροφής, καθώς βοηθά να περιορίσουμε τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις της καρδιάς, αλλά και για τον καρκίνο.

Μάλιστα, είναι ιδανικό για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς δεν περιέχει λίπος και έχει λίγες θερμίδες. Επίσης, η χαμηλή περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες, το κάνει ένα καλό υποκατάστατο της πατάτας.

Ένα φλιτζάνι ωμό κουνουπίδι περιέχει μόλις 25 θερμίδες, 2 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια υδατάνθρακες, 2,5 γραμμάρια φυτικές ίνες, το 77% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης C, το 20% βιταμίνης Κ και το 10% βιταμίνης Β6. Το κουνουπίδι είναι επίσης πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου.

Ο πιο κλασικός τρόπος να μαγειρευτεί είναι να γίνει βραστό και σε σαλάτα με ελαιόλαδο και λεμόνι. Ωστόσο, αυτή η σαλάτα είναι κάπως ξεπερασμένη και επίσης θα μυρίσει περίεργα όλο το σπίτι.

Στην Αμερική είναι πολύ διαδεδομένη η κατανάλωση του σε μορφή ρυζιού. Μάλιστα, πωλείται κατεψυγμένο στα σούπερ μάρκετ.

Η παρασκευή του είναι απλή και ταιριάζει πολύ καλά με ψάρι ή κοτόπουλο, ή ακόμη και σκέτο με την προσθήκη διάφορων λαχανικών.

Πρόταση μαγειρέματος

Τεμαχίζουμε μισό κεφάλι από το κουνουπίδι σε μπουκετάκια και το βάζουμε λίγο λίγο  από το πολυμηχάνημα μέχρι να τριφτεί και να μοιάζει με κόκκους ρυζιού.

Αν θέλουμε μαζί με το κουνουπίδι κόβουμε στο πολυμηχάνημα και καρότο ώστε να είναι στο ίδιο μέγεθος και ανακαταμένο με το κουνουπίδι. Θα δώσει γεύση και γλύκα στο ρύζι μας.

Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε ένα γουόκ ή σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε το ρύζι από κουνουπίδι και καρότο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και ελάχιστο κύμινο, αν σας αρέσει η μυρωδιά του.

Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να ρουφήξει την υγρασία του ρυζιού. Περίπου 12-15 λεπτά. Ανακατεύουμε το μείγμα συνεχώς ώστε να μαγειρευτεί σε όλη την ποσότητα.

Σβήνουμε με χυμό από μισό λεμόνι και σβήνουμε τη φωτιά.

Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Previous Article

Η βραχυκερατική φυλή βοοειδών στην Ονειρούπολη

Next Article

Λεύκωμα - οδηγός για το κρασί και την παράδοση της Δράμας

Related Posts